Борисов: МС предлага на НС да обяви извънредно положение заради коронавируса

„Министерски съвет ще предложи на НС да обяви извънредно положение. Това ще даде възможност за затваряне на училища, университети, спортни мероприятия.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов след двучасово заседание на МС и кризисния щаб. МВнР трябва да актуализират забраните за пътувания в чужбина. От Министерството на здравеопазването трябва да информират от кои страни хората нямат право да влизат в България.

Предлага се до 5 000 лв. глоба за онези, които не спазват карантината.

Борисов съобщи, че 14 души със съмнения за коронавирус са избягали в четвъртък. Той акцентира върху самодисциплината на хората.

Тези, които не спазват дисциплината, ще разпоредим на МВР да ги издири и принудително да ги установи, за да не разпространяват вируса.

Нощните клубове, барове и дискотеки трябва да бъдат затворени незабавно, каза премиерът.

„За ресторантите – има много домакини, които не готвят и са на работа, хората, които работят трябва да се нахранят някъде. А и там са на по-голямо разстояние един от друг.“, уточни Борисов.

Починалите от коронавирус ще бъдат държани в хладилни камери, за да могат роднините им да ги погребат, след като изтече и тяхната карантина.

Заседанието беше свикано извънредно от министър-председателят Бойко Борисов във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. По-рано актуалната ситуация беше обсъдена по време на конферентна връзка между здравните министри от държавите-членки на ЕС.

По последни данни в България са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Сред тях е и 66-годишната жена, която почина от болестта в София.

- реклама -