Борисов, Ангелов, ваксини

Борисов: Можем да кажем, че с чест сме приключили с третата вълна на коронавируса – Видео

Можем с чест да кажем, че сме приключили с третата вълна на коронавируса.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който посрещна новата пратка с ваксини на Пфайзер/Бионтех.

„Тук сме, за да благодаря още веднъж, за да благодаря на ЕК. Сега 274 хиляди ваксини, ако по 20 хиляди на ден се ваксинират, на месец 600 хиляди. А трябва повече, на макс да се мобилизила системата“, каза Борисов.

“С това приключва целия ваксинационен план, няма проблеми с дозите, даже през празниците малко ваксинирахме, защото хората ги нямаше. “Робърт Кох“ на всички европейски съвети се позовават на него, има няколко вида риск, ние бяхме в зоната с висок риск. От тази нощ ние сме в нискорисковите държави и нашите критици могат да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво. Пускане на смс, фризьорски салони затворени. Ние сега сме с Австрия която от октомври е в пълен локдаун с чест можем да кажем че сме приключили третата върна. и в същото време когато института Робърт Кох ни вади от списъка, можем само да ги оставим да си коментират“, продължи той.

“Какви усилия бяха да стигне това до тук. Не мога да схвана тази къса памет“, възмути се премиера и подчерта, че усилията не са малки.

“Представете си с този риск който поех какво щеше да стане, ако тази вълна беше отишла до 6 хиляди заболели, както в Турция и да сте вързани до 21 май. Сега се сравняваме с Белгия, Дания, Гърция“, допълни той.

“Много ни ядоха ушите и Мутафчийски винаги започва брифингите с какво са казали от “Робърт Кох“. Защото да извадиш от другите държави ваксините да дойдат в България, е много трудно и затова ги подкрепих вчера, Урсула, Сасоли, Юрова и виждате, че реакция от другите нямаше“, коментира още Борисов.

Само за последните три дни имаме 323 предотвратени опити за преминаване на мигранти, добави Борисов.

Кой ще определи къде ще има видеонаблюдение и къде няма? Какво значи по възможност? Откъде ще се купят камерите, кога?

Естествено, че председател на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, това е по Конституция, каза още премиерът в оставка.

Всеки ден чакам да бъде разпуснат този парламент. Това е най-краткият парламент и предполагам, че ще го бавят още, за да приемат още неща. Винаги съм бил за стабилна държава. Такава, в която непрекъснато се правят протести, няма как да върви напред. Да, има смисъл от протестите, ако има за какво. Аз съм за диалог, разбирателство – демокрацията е това и всичко е в техни ръце. Утре могат да направят правителство за 15 дни. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. С 3 дни ще забавим изборите. Какво е това нахалство да си приемат закони, а да не съставят правителство, посочва Борисов.

 

 

- реклама -