Борисов

Борисов: Можем да изкараме икономиката на светло

„Можем да изкараме икономиката на светло. Мога да ви гарантирам, че в това отношение няма да има никакво отстъпление“.

Това се зарече премиерът Бойко Борисов по време на международната кръгла маса „Икономика на светло”, организирана от АИКБ. Във форума участват министри, чуждестранни партньори, експерти и представители на институциите у нас.

„Надявам се до края на годината да бъдем с по-добри приходи, защото всеки иска нещо- пенсии, заплати и всеки за себе си си е най-важен“, допълни Борисов.

По думите на Борисов, в момента страната ни има изключителни постижения по отношение събирането на приходи.

„Видяхте, че в момента България е между най-добрите в Европа, с огромни бюджетни приходи. Бях удовлетворен, защото още като главен секретар на МВР се сблъсквах с институционална стена за борба с този проблем. Не можете да си представите какво усилие коства данъчните или митниците да си дадат данните на БОП-а или на други, дете от майка откъсваш все едно“.

Бойко Борисов благодари на главния прокурори и на „няколко“ министри за волята им да преборят контрабандата. Резултатът е 1.4 милиарда лева от началото на годината, отчете премиерът.

„В началото хората си мислеха, че правим нещата кампанийно- сега всяка седмица шефът на данъчното, на полицията, на БОП, така сме ги разпределили, че по курортите са агенти под прикритие и от всяка едно заведение им събираме касовите бонове. Ежечасно, ежеминутно- така знаем какво се прави. В София всяко кафе проследяваме дали декларира оборота си“.

200 милиона за пенсии

Премиерът беше категоричен, че правителството има воля да победи контрабандата. Защото това гарантира бонуси на пенсионерите, когато дойдат празници. Само тази година са отишли над 200 млн. лв. за пенсионерите, добави Борисов.

Брекзит

„Брекзит се поразминава, сами разбирате, че когато една икономика търпи щети, не може на по-малките колелца да не се отрази“, смята Борисов.

Тази страна ще намери начин да си избие тези пари. Когато една голяма държава се тресе от политически кризи и в управляващите им партии тече истинска битка, това генерира несигурност“.

Санкциите за Русия

„Санкциите до 2016 г. няма да паднат, казват има напредък, но не е както трябва. Както и контрасанкциите няма на паднат, заради което губим ние в земеделието“.

Турция

„Съседна Турция се раздира от атентати, което е ужасно за нашите съседи и в никакъв случай не е добре, което поставя на изпитание и нашите служби. Ужасни условия има в света и в такава ситуация ние, все пак сме успели да вдигнем резултатите“.

 

- реклама -