Moody's, Борисов, рейтинг, България

Moody’s повиши дългосрочния валутен рейтинг на България

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
Една от основните причини за повишения рейтинг е напредъкът на България по присъединяването към Еврозоната и успешно проведените реформи.
Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика. Стабилната перспектива на Moody’s разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление.
За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която повишава кредитния рейтинг на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса, пише Борисов в профила си във Фейсбук.

Според Агенцията пандемията ще се отрази негативно на публичните финанси на страната ни.

Спадът на БВП на България е оценен на 3,5 % през 2020 г., последван от възстановяване от 2,7 % през 2021 година. Очакваният спад и необходимостта от подкрепа на икономическата активност за справяне с пандемията ще окажат натиск върху приходите и разходите на бюджета и ще доведат до дефицит от 3% от БВП през 2020 г. и от 1,6 % през 2021 г.

„Мудис“ също така очакват държавният дълг на България да се повиши до 23,9 % през 2020 г. и до 24,2 % през 2021 г., след което постепенно да се понижи до 23,5 % през 2022 г.

Агенцията посочва, че основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на перспективата и рейтинга на страната са свързани със значителни подобрения в качеството на работа на институциите и устойчивата конвергенция към по-висок жизнен и институционален стандарт, които ще подкрепят влизането на страната в еврозоната. Фактори, които биха могли да доведат до отрицателна перспектива и понижаване на рейтинга, са евентуално значително и трайно влошаване на силната фискална позиция на правителството и перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и отслабването на институционалната рамка.

- реклама -