лихвите

Борисов моли Путин да се опростят лихвите по дълга за АЕЦ „Белене“

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал от Русия опростяване на лихвите по дълга за АЕЦ „Белене“. Това е станало в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Разговорът е бил по инициатива на българския премиер.

Премиерът Борисов е информирал президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва.

Бойко Борисов е информирал Путин, че темата вече се разглежда от Народното събрание. Българският премиер открито е заявил, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“.

„Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил при разговора Борисов.

Двамата изразиха задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор.

Разговор за газовия хъб „Балкан“

Двамата са разговаряли и за проекта за газоразпределителен център на територията на България. Те са обсъдили подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта.

Борисов и Путин се договориха експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.

Борисов и Путин доволни от ръста на руските туристи в България

Премиерът Борисов и президентът Путин са изразили задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин е оценил високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.

- реклама -