кръгла маса

Борисов: Дайте ми месец да намерим решение за АЕЦ Белене

Премиерът Бойко Борисов поиска един месец, за да намери решение за АЕЦ „Белене“.

По думите му, има няколко варианта за решаване на казуса и в момента се водят преговори.

Борисов коментира и днешните изявления за Румен Петков от АБВ.

„Румен Петков, ако е имал предложения 2006 г., когато подписвахме договорите, е трябвало да почнат да строят АЕЦ „Белене”. С тях много пъти сме говорили, че те, ако те бяха свършили каквато и да било работа още 2009 г. можеше да започнем да строим. Те не договориха нищо включително и ескалацията – колко ще поскъпне централата по време на строителството”.

Премиерът призна, четемата за АЕЦ „Белене” се обсъжда в Министерството на енергетиката, в парламента и с руската страна, а сега предстои да бъде обсъдена и по време на визитата в Иран.

„Иначе 167 хил. евро всеки ден отиват. Сега полагам усилия поне в три варианта – да не загубим парите, или да си ги върнем най-малкото. Или да продадем проекта и ако се намери инвеститор, който да не иска от нас държавна гаранция, да го сторим. Но това са въпроси, които ще се решат до седмици”.

„Ако не успеем с никой вариант, ще вляза в Народното събрание и ще кажа: „колеги трябва да падне мораториумът и трябва да строим”, обобщи Борисов.

Борисов намеси и Георги Първанов по повод критиките на АБВ по енергийните проекти.

„2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договора да са решили въпроса и да са строили. Щом са спали до 2009 г., сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение“.

Борисов поиска един месец, за да има повече яснота около бъдещето на АЕЦ „Белене“.

Днес премиерът откри обновени площадки за Детска Футболна Академия „Надежда” на стадион Локомотив.

- реклама -