санкции

Борисов обсъди мигрантската криза с Меркел, Орбан и Вучич

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонни разговори с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, с унгарския премиер Виктор Орбан и със сръбския министър-председател Александър Вучич.

Мигрантската криза – основна тема

Премиерът Борисов и Ангела Меркел са обсъдили подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември. Основна тема на предстоящия форум ще бъде мигрантската криза в Европа и необходимостта от намиране на единно европейско решение.

ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си и всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти. Това е подчертал по време на разговора си с канцлера премиерът Борисов.

Виктор Орбан идва на посещение у нас

Във връзка със срещата на върха в Братислава министър-председателят и премиерът на Унгария Виктор Орбан се обединили около позицията, че в словашката столица трябва да се проведат дискусии за състоянието на ЕС на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна. Борисов е потвърдил, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигрантската вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

По покана на министър-председателя Борисов Виктор Орбан пристига на официално посещение у нас на 13 и 14 септември. Двамата премиери ще направят обход на част от преградното съоръжение на българско-турската граница.

Борисов и сръбският му колега са обсъдили и енергийни теми

Мигрантската криза е била основен акцент и в разговора на министър-председателя със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата са се договорили за увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество с цел запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете страни. По време на разговора двамата са обсъдили и възможностите за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторната връзка между Сърбия и България.

- реклама -