Борисов към управляващите: Дълг след дълг! Спрете се, ще ги плащат децата ви! (обзор)

„Дълг след дълг! Спрете се! Тези пари ще ги плащат вашите деца!“ С тези думи експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува управляващите по време на посещение в Кюстендил. В града той първо посети манастир, реновиран по времето на ГЕРБ, а в момента е на среща със симпатизанти.

Борисов посочи, че е прочел, че вече е взет „някъде 16 млрд. лева дълг“. „Откакто сме се дръпнали – нито един саниран блок. Не било хубаво – ами направете си сега, като не е хубаво, с нови дългове“, заяви Борисов. Като напомни в същото време, че всички тези задължения отиват на сметката на бъдещите поколения.

Бюджет 2022: Много разходи, висока инфлация и нов дълг

„Ще реставрираме, когато реставрираме държавата наново. Без Господа нищо не може да се направи!“, коментира още Борисов.

„Миналата седмица 60 000 лева от партийната субсидия пратих на варненския владика“, похвали се той и добави, че Бачковският манастир е станал прекрасен.

Игуменът и игуменката на светата обител, която Борисов посети, му благодариха, че единствено той се е погрижил за манастира, който е бил пред разпадане. „Молим се за вас! Винаги сте в молитвите ни за вашето благополучие“, заяви игуменката. „Вие обичате, църквата, Бога и хората. И с вярата трябва да вървим напред“, добави духовникът.

Бойко Борисов продължава обиколката си из страната с днешното посещение в кюстендилско. Заедно с него беше кметът на Кюстендил Петър Паунов, а сред придружаващите бившия премиер са и трима депутати. Това са Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Христо Терзийски. А също лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

След посещението в манастира, Борисов отиде на среща със симпатизанти в Кюстендил

Те лъжат Брюксел, особено за Северна Македония, обяви той на нея.

По думите му настоящото правителство е най-корумпираното, като това ще се види с времето. „Европейските пари повдигнаха България. И ако бяха умни, всяко правителство щеше да ги пази тези европейски партньори. Затова само при ГЕРБ работеха и нямаме 1 евро спрямо от еврофондовете, а дойде ли ново правителство и ги спират“, заяви още той.

„То и нас ни е страх – не от репресии, а от това, което ще се случи, ако мине актуализацията на бюджета. Понеже президентът Радев знае, че наесен ще има служебно правителство, иска тази актуализация“, допълни Борисов.

Една нова велоалея няма за една година в Кюстендил. Честита ви „Промяна“.

Готови тунели – не ги пускат. Прекарват тунели през Кресна и никога няма да станат. „Струма“ щеше да е готова догодина, най-тежките участъци бяха готови. Това не е за ръкопляскане, това е мъка. Жал ми е, толкова труд. Година и половина не са пипнати мантинелите по „Струма“, посочи той.

,,Още малко ще ги похвалят медиите. Те хората ще бият с камъни и тях, защото това внушаване, че те правят нещо, ще го платим с дългове. И не само инфлацията е проблем. Коя държава с евро е оставена да падне?! Ето и нашата съседка Гърция. А ние ще сме все в чакалнята. Няма да има Еврозона, за съжаление, с прискърбие го казвам“, добави той.

Ти имаш евтин газ, но като се правиш на ястреб…

Какво ще стане след август-септември още не знаем. Имаш руска рафинерия „Лукойл“. Слагаш им таван на горивата. Да, може да дойде наказателна процедура от Брюксел. Но кое ни е по-важно? Народът ще кара с евтино гориво. И аз нямаше да дам това да се случи. Ние това сме го правили 12 години. И тогава имаше кризи“, каза още Борисов.

Трябва да си отговорим на един въпрос – всъщност какво се иска от нас. Ако мине актуализацията на бюджета и изтеглят тези милиони, ние ще сме в голяма дилема. Народът ще иска да го спасяваме. Хем ги залъгват, хем източват бюджета, хем няма реален принос за икономиката. С една дума, на нас може да разчита народът, обясни бившият премиер.

,,Снощи в кръчмата говорих с разни хора и те ме питат „защо така не протестират сега“. Положението е толкова тежко и хората са толкова притеснени за собствените си спестявания, че хабят цялата си енергия за това. Хората, като са ги избрали тия, са им дали правото те да теглят кредити от тяхно име. Те за 3 години смятат да увеличат дългът на 50 млрд. лева. Тези дългове са 10-годишни, после ще ги удължат още веднъж. Накрая нали разбирате, че няма те да платят тия пари. След мандата според мен ще са избягали и по островите няма да можем да ги намерим и всеки един от нас ще трябва да плати тези заеми“, посочи бившият енергиен министър Делян Добрев.

- реклама -