Борисов: Контрабандата на цигари у нас падна от 34 на 7% – ВИДЕО

Борисов: В една държава всичко е приоритет, трябва да създадем усещане за справедливост

Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор”.

Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34% и затова всичките тези компании напускат България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година. Това е най-бързо превъртаната стока.

Не може да си представите какви усилия съм правил, за да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура и т.н., уточни Борисов. Това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че, в това направление – битката с контрабандата – мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета, подчерта премиерът.

Във връзка с административната тежест, Борисов коментира, че над 100 закона променят сега, за да се облекчи административната тежест – „и това стана”

„Много неща се премахнаха. Бизнесът много добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука. Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система”, каза Борисов и допълни, че в една държава всичко е приоритет.

„Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре. Като дойде петък няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна”, отбеляза премиерът.

Решихме двойно увеличение за учителските заплати, за да ги върнем добрите учители в училищата, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат, обърна се Борисов още към бизнеса.

- реклама -