Борисов: Компромис само за образованието, за разхлабване на мерките за бизнеса ще се решава след 31 януари

Компромис има само за образованието, за разхлабване на мерките за бизнеса ще се решава след 31 януари. Това съобщи премиера Бойко Борисов.

Премиерът Борисов обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето е само за образованието.

Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава. „Оптимизмът във всички нас много рязко докторите го опровергаха. Въпреки пълния локдаун от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите“, каза още Борисов.

Той посочи, че проблем ще бъде ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи.

„Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, че едновременно с разхлабването при учениците, фитнесите, може да доведе до леко повишаване, за радост Коледна и Нова година не увеличиха заболеваемостта, яслите, детските градини и учениците от 1 до 4 клас също не увеличиха заболеваемостта. Това е изключително важно, продължи Борисов и каза, че ситуацията ще се наблюдава всеки ден, а днес ще чуе и мнението на европейските лидери.

Ние засега сме като оазис по отношение на мерките. Рискът, ако ги отпуснем, може да доведе до голяма заболеваемост и да не може да ги овладеем, заяви още премиерът.

Много по-дисциплинирани държави, въпреки стриктното спазване на мерките, имат много по-голям ръст на заразени. Ние в България щадим психическото здраве, каза Борисов и подчерта, че на ресторант човек не може да отиде, но ако е на хотел – може. Всичко останало работи в пълния си обем, каза още той.

Така че спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. допълнително, нови нотификации от Брюксел, добави Борисов и добави, че ако ресторантьорският бранш реши да протестира – това е тяхно решение.

- реклама -