Белене

Борисов: Китай има много голям интерес към АЕЦ Белене, но ние не можем да им дадем държавни гаранции

„Отношенията между България и Китай са динамични и приятелски. Китайците имат голям интерес към строителството на АЕЦ „Белене“. Ние предлагаме създаването на смесена компания, инвестиционни проекти и всички модерни форми на публично-частно партньорство, а не държавна гаранция, както настояват китайците. Но ние сме твърди, че ще участваме само с наличното до момента.“

Това заяви премиера Бойко Борисов след срещата с китайския му колега Ли Къцян в рамките на форума „16+1“ в Дубровник.

„АЕЦ Белене е изключителен проект за Китай. Ако ме питате мен, това би се обявило при едно посещение на президента на Китай. Почти съм убеден, че той ще пристигне в България тази година“, каза още министър-председателят. По думите му износът на страната ни към Китай е за над 800 млн. долара, което прави евентуално посещение особено важно и заради сферата на земеделието.

„Знаете, че с колегите от Румъния, Сърбия и Македония разработваме и проекта за жп-линия. Предложихме да се създаде мозъчен тръст за „16+1″. Проектът е приет, утре ще го подпишем“, обяви още Борисов.

„Ние предлагаме по-модерните и приети в Европа начини на работа – частното партньорство, смесените компании, инвестиционните срещи. Това е на фона на срещата Европейския съюз с Китай. Те имат такъв тип мислене – ако сложим държавна гаранция, те утре ще започнат да строят. Лесно мога да го направя, но на този след мене да му побелеят косите след 10 години заради високи сметки за ток“, поясни премиера.

- реклама -