Борисов Търново помощ ЕК граница президент саниране

Борисов категоричен: ще каже за кандидатурата през септември

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен: ще обяви кандидатурата за президент през септември месец. Това обяви премиерът във Велико Търново.

Дотогава искам да се ориентирам и да намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ“, подчерта Борисов. „Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата. Въпросът не е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата“, заключи Борисов.

BB TURNOVO3

Той добави, че другите партии осъзнават, че въпросът е не само кой ще спечели, а е важно какво ще може да направи след това за държавата. „Ако загубим изборите на първия тур, тоест пред ГЕРБ да има друга партия, това автоматично означава, че ако има парламентарни избори, пред нас ще има друга политическа сила. От това следва, че трябва да й дадем на нея да управлява. Това е честно, демократично и правилно. Ако спечелим на първи тур, това ще е като вот на доверие и ще можем да продължим да управляваме”, коментира още Борисов.

Какъв е правилният човек за поста президент

На въпроса дали има по-силен кандидат за президент от него самия, премиерът коментира, че не може да даде оценка за себе си. „Това е нескромно и неправилно, а и да се предопределят избори, това означава винаги да ги загубиш. Започнеш ли да говориш, че нещо е сигурно и ще стане, гарантирано губиш. Ако мога да намеря подходящ човек, то той трябва да е и политик, и експерт, и да е с характер, и да го познават хората, и да има рефлекс в ситуацията. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат кандидат-президенти”, поясни премиерът.

Борисов си дава сметка, че кандидатурите за президент и избраният президент след това е важен за държавата. „Всички съзнават, че колкото е критично около нас, действително обединението е най-добрия ход. Ние винаги сме били разединени, но чувството ни за съхранение като народ трябва да го запазим”, коментира премиерът.

ЕК ни дава 6 млн. евро помощ за защита на границата

Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб, заяви Борисов.

Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява.

Поисках допълнителна подкрепа от Европейския съюз – хора, техника. След разговора ми с канцлера Меркел почти всички ми се обадиха, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК”, съобщи Бойко Борисов. По думите му това е наложително, заради защитата на границата.

Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини – неща, които хората дори не ги виждат“, добави премиерът.

Министър-председателят заяви, че към момента отношенията със съседните държави са добри. Той заяви, че в понеделник му предстоят разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който ще бъде в София с целия си кабинет за съвместно заседание на двете правителства.

Борисов Търново кандидатура ЕК помощ граници

Програмата за саниране

Премиерът беше във Велико Търново, където откри саниран блок и заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на Регионалната система за управление на отпадъците.

В момента имаме 4000 санирани блока, 100% държавна помощ е това. В другите държави хората или общините участват с някакъв процент във финансирането“, заяви премиерът Борисов, който днес посети Велико Търново.

Министър-председателят посочи, че за този месец са събрани с около 200 млн. лв. повече спрямо предходния юли допълнително в бюджета от борбата с контрабандата. „Ако не разклатим държавата по някакъв начин, по 1 млрд. на година ще отива за хората под формата на саниране“, допълни Борисов. Той посочи и инвестициите, които държавата е направила в региона за реализацията на различни проекти и обекти.

- реклама -