граници

Борисов категоричен: Длъжни сме да помагаме на бежанците, които бягат от войната

Бойко Борисов е убеден, че страната ни трябва да помага на бягащите от военните действия мигранти. Това стана ясно от негово изказване по време на конгрес „Миграция и интеграция: влиянието върху жените“.

Носим вина там където участва НАТО и ЕС

Борисов: „Продължавам да смятам, че тези, които бягат от война, особено където има и наша намеса – на Европа, на страните от НАТО, сме длъжни да си понесем отговорността и да подпомагаме тези хора, защото ние го причиняваме“

Бойко БорисовПремиерът за пореден път акцентира върху необходимостта всички мерки да бъдат насочени най-вече към прекратяване на войната в Сирия. Той повтори, че мигрантската криза не засяга двамата най-големи играчи в конфликта – Русия и САЩ.

„Цялата ни дипломация, на Европа трябва да се насочи да прекратим военните действия, на първо място в Сирия. Всеки един от лидерите има достатъчно контакти, ЕК и ЕС като цяло имат достатъчно лостове да повлияят и на президента Путин, на президента Обама, на държавния секретар Кери, на външния министър Лавров“

Борисов съобщи, че 17 джипа пътуват към България. Германия е отпуснала пари за още 20. От вчера европейска гранична полиция се е включила в охраната на границите на България, Гърция и Италия.

Той припомни и за подписаното споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия на нелегални емгранти. „Афганистанците и пакистанците създават най-много проблеми. Те идват на компактни маси, по 40-50 човека, между 20 и 30 години и създават огромни проблеми в бежанските центрове“, подчерта още премиера.

- реклама -