Либия

Борисов кани премиера на Либия у нас за да възстановим отношенията с джамахирията

„Отношенията ни с Либия са много важни и с големи традиции. Надявам се, че ще успеем да ги възстановим„. Това заяви Бойко Борисов в началото на срещата си с министър-председателя на джамахирията Файез Сарадж, която е част серията разговори, които българския премиер ще проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Борисов покани либийския си колега да дойде на посещение в България

„Наистина имаме традиционно добри отношения, които са градени десетилетия наред. Независимо от обстоятелствата в политически и друг план, в които сме поставени в последно време, ние имаме желание да работим с България за възстановяване на връзките“, посочи от своя страна Файез Сарадж.

Българският министър-председател изтъкна, че като член на Европейския съюз България споделя виждането колко съществено е сътрудничеството със страните от Северна Африка за намирането на устойчиво решение на проблемите, свързани с нелегалната миграция, екстремистката идеология и тероризма.

Двамата премиери бяха на мнение, че размяната на посещения на високо равнище между България и Либия несъмнено ще набележат конкретните стъпки за активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Сфери с такова значение са здравеопазването, образованието, търговията, бизнеса.

Министър-председателите Борисов и Сарадж обсъдиха също задържането на моторния танкер „Бадр/Бдин“.

„Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.

Борисов обясни още, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А, представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

„За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, каза още премиерът Борисов. Либийският му колега заяви, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.

Либия

По-късно премиера ще се срещне и с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, както и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

Във фокуса на Мюнхенската конференция по сигурността тази година са темите за самоутвърждаването на Европейския съюз, трансатлантическото сътрудничество и възможните последици от настъпилата нова ера на конкуренция между големите световни сили.

- реклама -