хакер Кристиян Бойков, фирма антимафиоти НАП атака

Борисов към обвинения хакер: Ако не е виновен, да помогне да хванат извършителя

Премиерът Бойко Борисов смята, че ако е невинен, задържания за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков трябва да съдейства на разследващите да открият извършителя на злодеянието.

„Най-човешки казано, защо не съдейства на ГДБОП и да им разкодира машините и да го оневинят? Моята молба е, след като е невинен да отвори машините, да покажи сървърите на колегите, те да му се извинят и да се приключи. Те дни наред работят върху декриптирането, казват много добри защити има, такива дето не са виждали“, заяви във Варна министър-председателя.

По-рано адвокатите на момчето коментираха, че ако искат помощ, разследващите ще трябва първо да свалят обвиненията срещу Кристиян.

С уговорката, че материята не му е позната, Борисов заяви, че младежа е пуснат, защото съда е преценил, че нанесената от него щета не е за тежка присъда.

„Службите ми докладваха, че са намерили логове или нещо подобно, но да не се изказвам, за да не сгреша“, обясни премиера.

Самият Борисов преди дни изрази възхита от възможностите на задържания, като коментира по време на правителственото заседание, че образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите. „Имаме истински вълшебници. Много е важно за такива хора като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения“, изтъкна в сряда премиера.

- реклама -