Медведев

Борисов към Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос

Много ясно сме артикулирали, че България ще участва в разпределението на газ в региона, защото това просто ни се полага, заяви Борисов в началото на срещата си с руския премиер.

„Както „Северен поток 1” и „Северен поток 2” се движат, така и ние можем да транзитираме и да продаваме от хъба 15-16 млрд. куб. метра… Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство преди всички свои съседи – да има развита компресорна и газопреносна система”, подчерта Борисов.

По думите му при спиране на транзита за Турция нашите тръби ще останат празни и е нормално България да търси доставчици, които да използват инфраструктурата. По думите му решението за изграждане на газопреносен център на българска територия е съгласувано с ЕК.

„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Но арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български, за което страната трябва да плати 1,1 млрд. лв. с лихви. Но президентът Владимир Путин ни опрости и сега България има два увити в найлон ядрени реактора българска собственост”, посочи още премиерът.

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти, заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на протоколната среща в Министерския съвет с премиера Борисов.

Руският премиер поздрави българската страна за националния празник. Стана ясно, че Федерацията има крупни проекти в България и ще продължи двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и туризма.

- реклама -