Бойко Борисов и Доналд Туск

Борисов иска помощ от ЕК за компенсациите за АЕЦ „Белене“

Премиерът Борисов е информирал Доналд Туск за решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене“. Страната ни бе осъдена да плати на руския „Атомстройекспорт” компенсация в размер на 550 млн. евро.

Двамата са обсъдили въпроса в телефонен разговор, съобщават от правителствената пресслужба. Бойко Борисов е посочил, че страната ни ще разчита на съдействието на Европейската комисия. От името на българското правителство, той е поискал становище от ЕК за стъпките, които трябва да предприеме страната ни, за да защити в максимална степен националния интерес в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз.

Шефът на Еврокомисията и Борисов обсъдили и емиграцията през Турция

По време на телефонния разговор, Туск и премиера са обсъдили и миграцията и ситуацията след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Бойко Борисов е припомнил, че България вече е подписала с Анкара протокол към споразумението и на утрешното правителствено заседание той ще бъде утвърден. Министър-председателят е уверил Туск, че въпреки отказа от последната седмица на Турция да приема обратно незаконно преминали на наша територия лица, положението по границата е под контрол.

Борисов за референдума във Великобритания

По въпросът за предстоящия в петък референдум за членството на Великобритания в ЕС, Борисов е посочил, че страната ни уважава суверенното право на всеки народ да определя своята съдба и че вярва в мъдростта на жителите на Острова. „България е убедена, че оставането на страната в ЕС е в общ интерес и именно като част от усилията да бъде насърчен позитивният вот на референдума подкрепихме през февруари новата политическа договореност с Обединеното кралство“, казва българския премиер.

- реклама -