Борисов инспектира депо за сепариране на отпадъци край Пазарджик

Премиерът Бойко Борисов инспектира депо за сепариране на отпадъци в района на Пазарджик. С него са министърът на околната среда и водите Емил Димитров и здравният министър Костадин Ангелов.

„Докато другите бърборят, ние само в рамките на няколко години изграждаме – депа, пречиствателни станции, това води до подобряване на здравето на хората, по – ниски прахови частици, по-малко мръсен въздух. Стотици милиони. Тези, които много обичат да бърборят, да се върнат назад и да видят какво те са направили за 50 години и да са сравнят какво ние само за няколко години“, каза Борисов. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

Ново депо за боклук в града е на стойност над 19 млн. лева. Кметът на Пазарджик поясни, че старото депо вече е рекултивирано с 4 млн. лева., а неговият капацитет е бил изтекъл още далечната 1986 г.  Поясни, че това са били тежки проекти и благодари на властта.

„То затова не е правено защото струва 31 млн. лева“, обясни Борисов. „Да хвърляш по ливадите е безплатно. Затова не е правено. След това ходят, запалят по ливадите. А след това Ангелов вика първи сме по смъртност.“, каза премиерът, който отбеляза, че на мястото на депото преди е било една поляна, пълна с боклуци.

Емил Димитров поясни, че депото ще обслужва 7 общини.

Модерната нсталация за сепариране ще намали обемът на отпадъците, които след това да отидат в клетката за депониране. Част от вторичният отпадък го продават на други фирми, които го ползват за своята продукция. Борисов уточни, че подобни депа се строят в Ямбол и Шумен.

- реклама -