Борисов Брюксел Цветанов апартаменти Брекзит

Борисов: Има ли избори, етническото напрежение се вдига – Видео

Към 4 часа българско време приключихме и приехме този компромис за Брекзит на 31 октомври.

Приехме такива решения, всяка една думичка на английски какво значи, как значи, как би могла да се интерпретира и какви последици би донесла. Зададохме много въпроси на г-жа Мей, тя отговаряше. Ключовото е в срока до 31 октомври. Този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права, трябва да проведе избори. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

„Ако парламентът на Великобритания одобри излизането, те излизат на първо число на месеца, който идва. Дава им се тази възможност. Много часове отидоха да се намери най-добрата форма на изразите, че ние много ги оценяваме, но в същото време те ще се държат отговорно. Всички започват и свършват изреченията с това, че Брекзит без сделка е шок и ужас“, добави той.

„Интересът на българските граждани там изисква да положим всичките си усилия. Не съм си тръгнал по-оптимист днес. Длъжен съм да обясня, че сме положили всички огромни усилия“, каза Борисов.

„Помня предишните избори и това, което направиха с мигрантите. Това е една тема, даваща възможност за много политически формации да се закачат за мен. Докато течаха преговорите вчера. Пратих Дончев в Габрово, за да може напрежението да се свали. Хора с присъди условни, с такова минало видно от записа, достъпен за всички се е получило така. Чувството за справедливост на хората там. Габрово е хубав град, завод след завод се строи и това довежда вътрешна миграция на хора, търсещи препитание. Роми там работят с машини за кабели за „Мерцедес“, които се изнасят в Европа. Дончев е там, с Младен Маринов пратихме и жандармерия, за да се пази спокойствие. Тези виновни лица независимо от какъв произход са – наказание.

Има ли избори етническото напрежение се вдига. Възложил съм на Маринов да направи оценка“, каза премиерът.

„Хората които направиха Брекзита вече не ги чувам в английската политика, а сега всички останали се чудим по нощите как да направим сделка.

От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента в който се спра на него, пристига и вика: Знаеш ли че майка ми и баща ми и кака ми е направил една сделка, дали няма да се разгледа по лош начин“, каза той.

„Сега щом проверяват на всички апартаменти, къщи тераси, виждате, че навсякъде, зависимо от това какво искаш да тълкуваш може да намериш всякаква информация. Аз съм възложил на Горанов да проучи австрийския и немския модел. Ако имаше система, нямаше да има въпроси“, каза той.

„Чух идеята президента да назначава шефа на КПКОНПИ, а не парламента. Направете един експеримент, направете така и дайте 3 часа на българските медии да го видят този човек. Ако удържи на проверката, съм готов на разговор, който и да е. Нека дадат предложения“, каза Борисов.

„Другите партии виждате, те ги плюват, а те с чадър ходят. В ГЕРБ се подават оставки, всички тези хора и те имат семейства. Това е огромен стрес за всички. Хората с по-лабилна психика не могат да издържат на това напрежение. То е непрекъснато отвсякъде. Мога да искам само от ГЕРБ, защото имаме коалиционно споразумение, тези които са предложени от Обединени патриоти, не мога да се намесвам, мога да препоръчам, мога да си кажа мнението“, добави той.

„Аз не спирам строежи, моята роля е да се опитам да съдействам проблем да бъде решен.

Оттам нататък институциите действат. Ние сме правова държава, не мога да кажа този строеж спрете, моята роля е на модератор между няколко институции“, каза Борисов.

„Ще дам на Цветанов право да промени статута си. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне парламента, да напусне шефското място на председател на парламентарната група и заради този договор да се внесе съмнение, това е просто несериозно. Той е убеден в своята невинност и още не може да схване в каква ситуация се е поставил. От там идват всички тези неща“, каза Борисов.

„Гумата се е запалила и се е влачила, защото се е блокирала системата. Като слязохме тя беше износена от триенето, нямаше грайфери“, каза Борисов за инцидента с фалкона на кацане в Брюксел.

„Отиваме на 16+1 и се издразних, че не говорихме за отношенията с Китай. Не можахме да вземем една официална позиция да знаем и за пазара и за конкурсите и за отворения пазар в Китай ще го има ли, ще го няма ли, много теми, които са ни важни“, каза Борисов.

- реклама -