Борисов и Ципрас

Борисов и Ципрас : Имаме единомислие във всички критични сфери

Имаме единомислие във всички критични сфери. Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното правителствено заседание с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

„В условията на криза винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност. Независимо, че сме от различни политически семейства имаме единомислие във всички критични сфери“.

Според Борисов всички министри и от двете страни полагат огромни усилия и в някои сфери е постигнат голям напредък.

Отбрана, миграция и Шенген

В сферата на отбраната има абсолютен синхрон между България и Гърция като държави-членки на НАТО, увери българският премиер.

„Държим стриктно да се спазват правилата и сме за единен ЕС, не на две скорости, а съюз, който да има цялата взаимопомощ. В областта на миграцията има все още доста нерешени въпроси, които трябва да решим, а ако говорим в един глас, мисля, че ще ни чуят по-добре. Не е честно България да не е член на Шенген, защото и двете държави са външна граница на ЕС. Покриваме всички критерии и мисля, че спокойно може да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност и наш ангажимент към ЕС”.

Енергийните проекти и бърз влак между Черно и Бяло море

Българският премиер беше категоричен, че двете страни са външните граници на ЕС и оттук нататък трябва да се опитват заедно да постигат резултати и да договарят проекти, които да не изключат нито България, нито Гърция – в това число изграждането на интерконектора между България у Гърция.

„Александруполис става много важен център за Гърция и да вържем двете морета. Това би било много добър пример за добросъседство и стокообмен. При добра комбинирана политика газът, който може да идва през България, Гърция не е изключена, а обратното, ще бъде транзитна страна“, заяви Борисов.

Борисов изтъкна, че доста неща може да се направят съвместно около оста – ЕС и НАТО с гъвкава политика в интерес на двата народа.

„Нашите отношения са изградени на базата на доверие и разбирателство. На Балканите най-бързо и естествено възникват конфликтите. Това го показва и историята. Искаме да пазим мира и стабилността”, добави Борисов.

В Гърция вече преразглеждаме проекта Бургас-Александруполис със създаването на един хъб, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Двамата с Борисов са се договорили още пристанищата Бургас и Александруполис да се свържат с бърза ж. п. линия, която да свърже двете морета Черно и Егейско морета.

Нашите две правителства дават пример за нашия по-широк район като загърбваме исторически разногласия като отдаваме значение за важното за нашите два народа в условия на благоденствие и мир, коментира Ципрас.

„Договорихме се да имаме добро сътрудничество за преодоляване на бежанската криза. Вече имаме добро взаимодействие на полицейско сътрудничество. Можем да постигнем общи позиции за общи действия”, заяви той.

Премиерът Ципрас съобщи, че през това лято рекорден брой българи – около 1 милион – ще почиват в курортите на Северна Гърция.

В заключение гостът покани Бойко Борисов на визита в Гърция.

- реклама -