лихвите

Борисов и Путин обсъдиха по телефона важни енергийни проекти

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с българския премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили съвместните проекти в сферата на енергетиката, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„На 5 август 2016 г. по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти“, се казва в съобщението.

 Борисов и Путин са договорили създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни, се казва в съобщение на пресслужбата на българското правителство.

Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз.

Бойко Борисов и Владимир Путин изразиха задоволство от обсъжданията и резултатите от сесията на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведена през януари т. г. в София. Те акцентираха на необходимостта от интензифициране на нейната работа, което би допринесло за увеличаване на стокообмена между двете страни, който в последните години не отговаря на потенциала си.

Двамата лидери са говорили и за увеличаване на руските туристи.

Русия и България работеха по три големи енергийни проекта – АЕЦ „Белене“, газопровода „Южен поток“ и петролопровода Бургас-Александруполис. В момента и трите проекта не се реализират заради геополитически и икономически проблеми.

Българският енергиен министър на среща в Москва

Миналата седмица в Москва се проведоха преговори между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и първия заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

След разговорите стана ясно, че Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“.

Разговорите- ден след писмото на Юнкер

Разговорът Путин-Борисов се състоя само ден, след като българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него се говори преди всичко за енергетиката и се засягат въпросите за доставката на природен газ и възможностите България да построи нова ядрена мощност.

- реклама -