Борисов и евролидерите: У нас е пълен хаос, пращат бежанците на палатки (Видео)

Борисов и евролидерите: У нас е пълен хаос, пращат бежанците на палатки. С тези думи се обърна бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов към Манфред Вебер в Ротердам в рамките на срещата на върха на Европейската народна партия.

„Когато не можеш да свършиш работа, се оправдаваш с войната“. Това заяви бившият министър-председател Бойко Борисов на

среща с председателя на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

„Те имаха да свършат една работа с бежанците и не я свършиха“, отсече Борисов. „Няма програма за разселване, няма нищо“, заяви той. И стовари цялата вина за това върху „вицепремиерката Калина“.

Бойко Борисов към Манфред Вебер: Тотален хаос е, искат да водят бежанците на палатки

Вчера Калина Константинова, вицепремиер по ефективно управление обяви, че „развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“. Това предизвика гняв във Фейсбук, онлайн подписка за оставката й и протест пред МС.

Напрежението расте: Искат оставката на Константинова, къде са парите от ЕС за бежанците – Flashnews

„В България всичко сега е различно от това, което ние представяхме пред ЕК, каза още Борисов в тговор на въпрос на Вебер.

„Тотален хаос е, премиерът Петков представя желаното за действително“,

продължи бившият премиер.

„Сега искат да ги водят на палатки, след като излязат от хотелите, на мен ми е жал за тези хора – бежанците от Украйна.

Ние предупреждавахме месеци наред.

Всяка седмица взимат по половин милиард, но, ако ние имаме вицепремиерка като тази Калина, която направи такова брутално изказване, днес европейският парламент щеше да се занимава с нас“, заяви Борисов.

„Правителството няма добра организация по преместването“, алармира експремиерът. Той проведе среща и с председателя на ЕП Роберта Мецола.

„С Мецола разговаряхме за липсата на финансовата стабилност в страната ни с оглед на ситуацията в Украйна.

Споделих и притесненията си от множеството заеми,

изтеглени от настоящите управляващи и високите цените на тока, с които управляващите не могат да се справят. Коментирахме и високата инфлация в страната ни и липсата на всякакви опити от страна на правителството да се справи с нея”, написа Борисов в профила си. А след това изнесе и реч на конгреса на ЕНП.

След срещата си с Вебер Борисов отговори и на въпроси на БНТ за ситуацията у нас и обещанието на Кирил Петков, че страната ни е получила отсрочка за налагането на ембарго върху купуването на руски петрол.

„Не знам за какво са се похвалили при цени 3,50 за литър.

Техните хвалби са да плаче човек!

Щом са се похвалили с тези скъпи горива при положение, че рафинерията е в България, пристанището е в България. Явно са поели някакво обещание друго, което най-вероятно им е дало тази отсрочка“, заяви Борисов. По темата за Северна Македония експремиерът коментира, че договорът за добросъседство между двете страни е подписнан от правителството на ГЕРБ още през 2017 г.

„В него е включено абсолютно всичко

и за тези няколко години, те трябваше да изпълнят това, което е в ключено в договора“, заяви Борисов и припомни част от ангажиментите на РСМ – промяна на съдържанието на учебниците в тяхната страна, както и защита на правата на българите в Западната ни съседка.

„Правят мощен пиар – усмихнат и слънчев и нищо няма.

Колкото има самолети, толкова и по договора нещо е изпълнено. Така че ако мислят с някой трик да го направят. И при следващи правителства, при следващи съвети, които ще минават, както дългът нарастна до невиждани висоти и ще нараства, така да задължат и следващите правителства да извадят да горещия картоф.

Тоест те тогава да борят да се промени езикът на омразата

и съдържанието на учебниците, това можеби им е трикът.  Той обясни и че всички питат какво се случва с бежанците, хората пращат видеа от хаоса с преместването им.

„Това е поредният провал. За да се покажат пред света, че са много готини, извинявам се за жаргона,

ги пуснаха в 4-звездни хотели, а сега ги пращат на палатки.

А ние месеци наред обяснявахме, че – да, разбираме, дошли през нощта, настаняваме ги всички, но след това трябва да има програма за настаняването им. Те ги оставиха на курорт и сега започва активния сезон, идват или са дошли вече туристите и „оле, мамо, какво стана“, обясни още лидерът на ГЕРБ.

„Скандално поведение на тази въпросна госпожа, наречена вицепремиер с това старшно изражение на нянакво нескопосано видео, плаши, обяснява, държи се арогантно.

В други времена мой министър с такова поведение, вече нямаше да е министър.

Категорично. Но те явно си харесват подобни неща. Видях и че Петков я защитава, че евда ли не помощи давала, макар че ЕК отпусна много за бежанците. При една стройна организация, която ние бяхме направили по време на миграционната криза. Знаете, българите не усетиха тази криза, макар стотици хиляди да идваха от Сирия.

Така че това е още една възможност българите да сравнят как се справяхме ние

с кризите – финансова, миграционна, ковид кризата“, заяви още Борисов и допълни, че сега у нас са пристигнали хора, „които дори говорят на разбираем език“, но с поведението си кабинетът и „тях ги обърка и тях ги обиди“.

„Срам ме е като ни питат тука хората, видяхте и Порошенко и всички благодарят за помощта, която ГЕРБ им оказа“, категоричен бе Борисов. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ проведе срещи и с бившия украински президент Петро Порошенко и експремиерът на Украйна и настоящ депутат Юлия Тимошенко.

Борисов: Пратихме пари за Украйна, без да кажем дума (Видео) – Flashnews

В Ротердам Порошенко ще издигне глас за членството на Украйна в ЕС. Порошенко благодари лично на Борисов, който съдействал за доставянето на каски за Украйна.

Борисов разговаря и с Жозеф Дол на срещата на върха на ЕНП

„За мен беше чест и удоволствие да разговарям с един от най-големите приятели на ГЕРБ и България Жозеф Дол”. Това написа в личната си страница във Фейсбук бившият премиер Бойко Борисов.

Борисов разговаря с Жозеф Дол на срещата на върха на ЕНП – Flashnews

„Винаги е удоволствие да обсъждаш актуалните въпроси от дневния ред на ЕС с George Kremlis, почетен директор на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. Двамата изразихме съжаление за забавянето на магистрала “Струма”, написапък по-рано във Фейсбук лидерът на ГЕРБ и публикува снимка с Джордж Кремлис.

От публикация във Инстаграм пък стана ясно, че Борисов се е запознал и с бъдещето на иновациите и технологиите в автомобилопроизводството.

- реклама -