Борисов Меркел

Борисов и Ангела Меркел обсъдиха темата за мигрантския натиск

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя поздрави премиера по повод националния празник на страната ни – 3 март и отбелязването на 142 години от Освобождението на България. В този контекст германският канцлер изтъкна ключовата и стабилизираща роля на България на Балканите и даде висока оценка на двустранните политически и икономически отношения, които продължават да се развиват в сферите от взаимен интерес.

Двамата обсъдиха актуалната информация за мигрантския натиск в региона и спешните мерки, които ще допринесат за сигурност и стабилност. Борисов отбеляза, че един от най-важните приоритети на двустранно сътрудничество е именно взаимодействието по въпросите от сферата на сигурността. „Днес всяко ползотворно партньорство е от значение за стабилността на Европейския съюз. Заедно продължаваме да работим за мир и просперитет не само в региона, но и за още по-динамичното развитие на европейското ни семейство“, посочи премиерът пред Ангела Меркел.

България и Германия имат сходни позиции по редица въпроси от актуалния европейски дневен ред като сигурност, необходимост от общо европейско решение в управлението на миграцията, засилване на ефективността в борбата с тероризма и др.

- реклама -