Хъб „Балкан“

Борисов: Хъб „Балкан“ ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ

Газовият хъб „Балкан“ ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Кнежа по време на проверка на напредъка по строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Премиерът посочи, че по този начин потребителите и икономиките на Балканите ще имат възможност да използват най-евтиния газ. „Като на гола поляна видиш какво се прави, еколозите да са сигурни, сутринта неслучайно обърнах внимание на готовата част на Странджа, догодина тук пак ще има жито. По никакъв начин не разваляме екологията“, допълни Борисов.

Премиерът посочи, че това е един проект, който е важен за Балканите и неслучайно го наричаме „Балкански хъб“.

„24 вагона на ден докарват тръби тук и над 60-70 тира. Огромен строеж, огромно съоръжение – 1 милиард и 200 милиона долара, 1 милиард по-евтин от „Южен поток“. Сега процедурите се изиграха, спечели я „Аркад“. Виждате консорциумът колко е голям: италианци, руснаци и в момента се работят 10 лота. Докато сега сме тук, не спират, защото искаме да стараем готови едновременно със сърбите. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да може до 5 милиарда кубически метра газ и втечнен газ да вкарваме в газопроводи в сегашния, и в новия – това е диверсификация“, добави още министър-председателят.

източник: Фокус

- реклама -