Борисов

Борисов: Грешката за резултата от изборите в неделя е изцяло моя

Грешката за резултата от изборите в неделя е изцяло моя. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред bTV.

„За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия човек, а не най-рейтинговия“ – така Борисов аргументира избора на Цецка Цачева за кандидат-президент.

„Партията очакваше аз да съм кандидат за президент… сгреших и ще си понеса отговорността. Винаги съм бил честен с хората – не искам да обидя никой в Европа – ако гледаме кой е по-симпатичен, г-жа Цачева е по-симпатична от много лидери в Европа. Най-подготвеният човек е Цачева, много по-подготвена от Радев“, допълни премиерът.

БСП внимават с радостта

Според Борисов Румен Радев е направил два пъти повече отколкото БСП на тези избори. По думите му, Радев е реализирал толкова голяма подкрепа заради протестния вот в страната.

Борисов призна, че ГЕРБ са се огънали пред исканията на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок за промените в Изборния кодекс. От това са настъпили и загубите за партията, а партньорите в управлението са реализирали добри резултати. Нито една реформа не донася гласове, обобщи Борисов.

На въпрос дали не е било грешка обещанието да подаде оставка при загуба на президентския вот, Борисов призна, че може би не е преценил правилно.

„Още в неделя щях да подам оставка… но да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно…“

Ако Цецка Цачева спечели на втория тур в неделя, оставка няма да има, защото това е вотът на хората, допълни премиерът.

Борисов изрази разочарование, че хората не са оценили магистралите, метрото, пречиствателните станции, ръста в икономиката, санирането, бонусите за пенсионерите и учителите и всичко, направено от кабинета. „Мислих, че това ще се оцени, явно съм се объркал“, каза той.

Слави да влиза в политиката, да носи отговорност

По повод резултатите от референдума на Слави Трифонов, Борисов подчерта, че не е послушал съветниците си, които му казвали допитването да се проведе отделно от изборите. Целта му била да се спестят пари, а едновременното гласуване вдигнало избирателната активност.

Борисов посочи, че е гласувал за референдума и оттук нататък ГЕРБ ще работи въпросите да станат закон – „120 депутати и 1 лев субсидия“.

„Но искам г-н Трифонов да слезе от сцената, да си направи партия и да носи политическата отговорност… да дойде и солидарно да носи отговорност с политическите партии с 1 лев субсидия…“, призова премиерът. И посочи, че когато субсидията е толкова малка, ще дойдат „олигарсите с куфарчетата“.

„Щом народът иска, щом не можем да обясняваме добре… тогава може и Ценко Чоков да стане депутат… Щом се отдадохме на популизма и 3,5 милиона го искат може аз да греша…“, анализира Борисов.

Премиерът заяви, че снощи до късно се е карал на кметовете и дейците на ГЕРБ, които се опитвали да плащат хората какво ще стане в случай, че правителството падне. „Чувал съм от дядо – и без петел ще съмне – старахме се много, старахме се истински“, каза Борисов.

За победата на Тръмп

По повод световната новина номер 1 Бойко Борисов обяви, че не е изненадан от победата на Доналд Тръмп в САЩ.

Едно се говори в предизборната кампания, друго е после. Да изчакаме няколко месеца и да видим какво ще стане в САЩ, призова Борисов.

- реклама -