Борисов мажоритарен

Борисов допусна нов кабинет, ако се въведе 100% мажоритарен вот

Премиерът в оставка Бойко Борисов е готов да бъде премиер и в правителство с мандата на Реформаторския блок, ако парламентът гласува промени в Изборния кодекс и 100% мажоритарен вот, както се произнесоха българите на референдума.

Това обяви самият Борисов пред журналисти в Брюксел. По думите му, ГЕРБ дължи този разговор на реформаторите заради „досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции“.

„Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”.

Според Борисов, има достатъчно време за промяна на начина, по който гласуваме.

„В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”.

Премиерът в оставка обвини опозицията за това, че не е призовавала хората да гласуват с „не“ на допитването, инициирано от „Шоуто на Слави“. Недопустимо е в Народното събрание „да се шикалкави”, смята Борисов.

„Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”.

По-вероятно е следващият еврокомисар на България да е жена, обясни Борисов. Все още не е ясно коя ще е българската кандидатура, но кандидатът трябва да бъде предложен или след огромен консенсус в парламента, или от редовно избрано правителство, каза премиерът в оставка.

„Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер”.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът в оставка посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия.

„Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция“.

Борисов подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница.

„В същото време партии, които изкараха цялата си предизборна президентска кампания с тези как ще изхвърлят афганистанци и бежанци, ние по директивите, спазвайки всички конвенции, средно по 30 човека на ден изпращаме обратно на мястото, откъдето са дошли, внимателно, тактично, по всички правила и спазване на човешките права. Така само може да стане. Другото са празни, популистки долни обещания, които не могат да станат. Те го знаеха, но го говореха. А ние го свършихме”.

По повод взетото решение за удължаване на санкциите срещу Русия, министър-председателят в оставка посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС.

„Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Борисов е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет заради крайните позиции на някои държави по темата.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази увереност на днешната си среща с премиера в оставка Бойко Борисов, че пътят, по който нашата страна прилага реформите, е правилният начин догодина механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, каза Борисов.

Той поясни, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС. „Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така както е при всички други европейски държави”, каза премиерът.

- реклама -