Борисов, ДДС, туризъм, мерки

Борисов: Намаляването на ДДС в туризма е шанс за осветляване на бранша – Видео

„Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9% ДДС за ресторантите и хотелите“.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Народното събрание.

„По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40“, каза още Борисов.

„Това да бъде до 2021 г., ако разбира се работи добре, защото браншът счита, че това ще внася повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията“, заяви още Борисов.

„Така че 9 % за ресторанти и хотели, утре ще го оформим в отделен законопроект. Ние подкрепяме колегите, които го внесоха. Само че нашето предложение настояваме и ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9 % данък“, изтъкна още премиерът.

„Ние, като политици трябва да се опитаме да подкрепим браншовете. ДДС-то е данък в полза на държавата. Сега ще ми е интересно като падне с 11% данъкът, дали ще паднат и цените с 11%. И тогава може да говорим и за допълнително намаляване в други сфери“, обясни министър-председателят.

„Ще се пипат и други закони. Обявяваме тези марки сега. Не са виновни нито ресторантьорите, нито хотелиерите, че има коронавирус. Утре ще решим кога ще влезе в сила намаляването на ДДС-то“, коментира още Борисов.

„В момента има достатъчно и храни, и лекарства. Държавата субсидира много от тези дейности. Предложенията на БСП трябва да се разглеждат винаги и в предложението им да се вдигне корпоративният данък. Ние сме за 10% плосък данък“, отсече премиерът.

„Колегите искаха още много неща. Но ние сме отговорни за парите“, уточни той.

Премиерът потвърди, че финансовият министър Владислав Горанов е бил твърдо против мярката.

„Финансовият министър е категорично против. Менда Стоянова също смята, че това е грешка. Решението е политическо. Срещу нас стоят политически партии“, заяви той. „Решението е на парламентарната ми група. Важно е кои сме „за“ това решение“, добави Борисов.

„Аз му казах на Горанов, че трябва да си стегне данъчните служители и да увеличи събираемостта. Това е мярка за подкрепа. Имам му пълно доверие, но той не ми е началник. Който не е съгласен, дава си оставката и отива нататък. Имам му пълно доверие. Важното е, че всеки може да си каже мнението“, заключи Борисов.

- реклама -