криза Борисов Плевен Шумен

Борисов: ГЕРБ ще построи четирилентовия път Ботевград-Мездра, за да дойдат инвеститори в региона

ГЕРБ ще построи четирилентовия път „Ботевград-Мездра“, за да се даде шанс за развитие на бизнеса и за да бъдат привлечени инвестиции в Северозападна България. Инвеститорите идват по път.

Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с жители на Враца, Видин и Монтана. Той заяви, че колкото и да казват, че асфалт не се яде, ПП ГЕРБ е направила много за развитието на инфраструктурата в България –АМ „Марица“, „Люлин“, „Струма“, „Хемус“, Северната скоростна тангента, четирилентовият път от Мездра до Враца, обходите до Враца и Монтана. „Ще построим и пътя Ботевград-Мездра, защото имам кадърен вицепремиер по еврофондовете – Томислав Дончев, имам кадърен транспортен министър Ивайло Московски и кадърен кмет на Враца – Калин Каменов“, подчерта Борисов.

Бойко Борисов припомни, че АМ „Люлин“ е била напълно загубен проект, защото са били направени само 5 км от него по време на предишните управляващи. „Ако не го бяхме завършили, трябваше да връщаме пари. АМ „Струма“ трябваше да е готова за олимпиадата в Гърция, но ние я построихме“, каза той и подчерта, че АМ „Хемус“ ще бъде завършена в следващ мандат на ГЕРБ. Бившият премиер коментира и проваления проект “Цанков камък”. „Пътят свършваше в една планина. Или трябваше да жертваме язовир за един милиард, или да дадем 5-600 милиона за двулентов път. Направихме го, но хората забравиха“, коментира Борисов. Той даде пример за това, че инфраструктурата е водещ фактор за привличане на инвестиции с индустриална зона „Тракия“ край Пловдив.

Бившият премиер заяви пред присъстващите, че за две години ръководеното от него правителство е разплатило 6,2 млрд. лева стари задължения. „БСП събори КТБ, но ние трябваше да платим 3, 7 млрд. живи пари за вложителите в КТБ. Представете си да бяхме вложили тези средства във Враца, Видин и Монтана. 1, 3 млрд. платихме за американските централи – живи пари от Вашите джобове заминаха в посока Вашингтон. Като министър Румен Овчаров е вкарал в Министерски съвет решение, че ако дойде някой премиер като мен, който да се опита да спре тези плащания, ще се взимат пари директно от електромерите на хората. Това означава ЕРП-тата да начисляват пари на Вашия електромер. Знаехте ли го това – питайте Нинова като дойде“, призова хората Бойко Борисов. Той подчерта, че вече няма такава опасност, защото парите са платени. Борисов посочи още, че са платени и 1, 2 млрд. лева за руските централи. „АЕЦ „Белене“ е един абсурден проект, който никой никога не си е мислел, че ще бъде направен. Защо БСП не го достроиха по време на двегодишното управление на кабинета „Орешарски“, попита председателят на ГЕРБ и добави, че благодарение на разговорите му с руския президент Владимир Путин са опростени 90 милиона лева лихви.

Борисов обясни още, че когато е станал министър-председател е имало три посредника на тръбата за газ от Русия до България. По думите му, всеки един от посредниците е вдигал цената на доставената газ и е взимал комисионна. „Това са 300 млн. на година от нашата икономика. Седнах с президента Путин и ги махнахме – цената на доставките падна с 21%. Така се бори корупция и се защитават интереси“, заяви председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ трябва да спечели изборите и да състави стабилно правителство. Той заяви, че за него и за партията, която ръководи, властта не е самоцел. „Ние можехме да управляваме държавата и в момента, защото имахме необходимото мнозинство. Но ние знаем, че когато доверието на хората към нас е разклатено, оставката е морален акт. Това е демокрацията – ние не взимаме и не даваме власт с кръв“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов, ако БСП управляват дори само 6 месеца ще натрупат версии за години напред. „Ще ви подведат, ще похарчат 14-те милиона, които оставихме в хазната. После трябва да плащаме нови борчове“, коментира той. По думите му, проектите във Враца и в цялата страна, реализирани с целевите средства, отпуснати от правителството, са факт, благодарение на парите на данъкоплатеца и средствата, събрани от борба с контрабандата. „Оставихме 4, 7 млрд. лева повече приходи в бюджета и в хазната. Дори Огнян Герджиков вчера каза, че ще има великденски бонуси за пенсионерите, защото сме събрали достатъчно пари“, каза Бойко Борисов.

Той изтъкна като основен приоритет на ГЕРБ в следващ управленски мандат премахването на бюрокрацията, чрез въвеждането на законодателни мерки. „Бюрокрацията е истинска мъка за хората и за бизнеса. Ще направим така, че администрацията сама да си набавя необходимите документи и ще въведем т.нар. мълчаливо съгласие, за да улесним максимално процедурите“, заяви още Бойко Борисов.

Бившият министър на транспорта Ивайло Московски заяви, че по време на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов са постигнати реални успехи. Той представи пред присъстващите акценти от предизборната програма на ГЕРБ – некорумпирана администрация, стабилна икономика и по-високи доходи. „Залагаме на инвестиция в образованието, защото чрез доброто образование се постигат успехи във всички останали сфери. Двойното увеличение на учителските заплати е основен ангажимент в следващ управленски мандат на ГЕРБ, защото това е инвестиция в бъдещето на младите хора в България“, обясни Московски. Той бе категоричен, че процесът на развитие на Северозападна България е необратим.

Вицепремиерът в кабинета „Борисов 2“ Томислав Дончев призова за връщане на нормалния тон в политиката. По думите му, политическите опоненти на ГЕРБ налагат агресивен тон на говорене. „Няма нормален диалог, нито реален политически дебат. Политическите ни опоненти обещават лесни решения, но ние знаем, че бързият път обикновено води към пропаст. Затова ние Ви обещаваме правилния път. Без икономически растеж няма как да има високи и стабилни доходи“, категоричен бе Дончев.

glasove-6

- реклама -