Борисов Меркел Фронтекс помощ граници миграционен поток

Борисов поиска от Фронтекс техника, кораби и хеликоптери

Премиерът Бойко Борисов разговаря с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел относно все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Двамата проведоха телефонен разговор днес по инициатива на  Борисов.

Борисов е запознал федералния канцлер с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. Особено след събитията в Турция.  Премиерът посочи, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите. Осигуряват се допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета.

Искаме помощ от Фронтекс

Министър-председателят допълни, че е поискал съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.
Федералният канцлер Ангела Меркел пое ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия. Тя ще разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

В разговора си премиерът Борисов и Ангела Меркел обсъдиха поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ „Белене”.  Тема на разговора бяха и процедурите по „Южен поток“, както и  българската концепция за газов хъб, като министър-председателят акцентира на проектите, по които работим.

- реклама -