Борисов: Европейската гранична полиция стартира от България на 6 октомври

Европейската гранична полиция ще стартира именно от България на 6 октомври, това заяви днес в Басарбовския манастир премиерът Бойко Борисов.

Около 200 европейски гранични служители трябва да дойдат на българо-турската граница

Бойко Борисов на посещение в Басарбовския манастир
Бойко Борисов на посещение в Басарбовския манастир

„Пощенският гълъб донесе на България 160 млн. евро, какво ли не чух по тази тема по мой адрес, но фактите са налице“, каза още Борисов.

Според него в момента България не напира да влезе в Шенген, защото няма сметка от това. „Ако влезем, на кого ще ги връщаме“, каза в Борисов.
„Когато се натискахме, не ни приеха, сега предпочитаме да изчакаме по-добър момент“, допълни той.

Премиерът за АЕЦ „Белене“

Премиерът съобщи още, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.

„Дойде денят за плащане и пак, за мой ужас, по време на моето правителство. 1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на тези две правителства, които са подписали тези договори. И ако не бях спрял на Уестингхаус реактора в Козлодуй, откъде пари щеше да има най-бедната държава. Вместо да правим пътища, да даваме на пенсионери, на хора с увреждания, 2, 5 млрд. живи пари ще дадем за две абсолютно корупционни сделки“, коментира Борисов.

Борисов за ДПС

По отношение на ДПС и възможността те да издигнат свой кандидат за президент, премиерът и лидер на ГЕРБ бе лаконичен.

„Толерирам всяка партия и я поздравявам, когато е издигнала свой кандидат и застава зад него. Може да се похвали с успех, може да се похвали и със загуба, да понесе поражение. Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти. Не се меся в работите на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват, носят си своята отговорност, и ако имат успех, всички ще се съобразим с него“, каза още Борисов.

- реклама -