Борисов

След видео-срещата на евролидерите: ЕС отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Европейският съюз осигурява 25 млрд. евро за борба с коронавируса и облекчава правилата за държавна помощ.

Това стана ясно след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с опасното заболяване, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. В него от кабинета си в Министерския съвет участва и българския министър-председател Бойко Борисов.

В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина.

Това заяви Борисов след заседанието.

Премиерът потвъди, че след днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 милиарда евро.

С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.

видеоконферентна

Според Борисов най-доброто е през следващите месеци да се намери лекарство или ваксина. Той посочи, че една българска компания е много напред в разработките. Премиерът отбеляза, че не можем да затворим градския транспорт. По време на консултациите всички страни са поставили въпросът за туризма.

„В Румъния и Гърция от днес затварят училищата. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, въпреки че не са членове на ЕС“, каза Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са очертали много мрачна картина на ситуацията с коронавируса, който може да засегне значителна част от населението й.

„Това са очакванията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-голяма рецесия от тази, която възникна след фалита на банка „Леман Брадърс“ през 2008 г.“, заяви Борисов.

„Не си представях до такава степен падение. До една държавите-членки се изказаха срещу забраната за износ на предпазни средства… Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той.

Борисов заяви, че се полагат големи усилия за запазването на децата, но най-уязвимата група са възрастните хора.

- реклама -