Бойко борисов, КНСБ БСП ревизия държавен дълг финанси доходи

Борисов: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава, но всички страни само губят от това

Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава, но всички страни само губят от това.

Това каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Агенция „Франс прес“.

Интервюто е във връзка с това дали очаква ескалация на напрежението между ЕС и Турция в близкия месец до референдума там. Както и каква е правилната политика на България в тази ситуация.

„Има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията – референдум в Турция и избори в ключови държави в ЕС като Холандия, Франция, Германия и България, която е на границата“, коментира Борисов. Той допълни, че в една такава ситуация винаги се изговарят неща, които след това за съжаление дълги години не могат да отшумят.

„Ескалацията ще продължава. Всички страни само губят от нея. Могат да имат краткосрочен успех за изборите, но в дългосрочен план за губещите. Защо? От една страна споразумението с Турция работи добре с ЕС. Помните какво чудо беше преди година и половина – две, балканският път. Какво се случваше по границите на Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, на Ламанша какво беше“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че споразумението с Турция е намалило с 80%, официална статистика, натиска на границата с България

„България се справи добре. Тези проблеми във времето бяха решени. В същото време Турция без ЕС каква търговия ще прави? С една дума конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект. Носи само наслагване на тежки обиди в дипломатическите отношения, които след това трябва да бъдат преодолявани по някакъв начин“, добави още той.

„Във времето, през което съм бил премиер, съм се старал и ЕС, и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички. Затова в началото, когато предлагах бежанците да се държат в близост до точките на конфликт, да се изтеглят бежанските лагери в трети страни, извън ЕС. А ние да ги подпомагаме финансово, докато военните конфликти приключат. Сега стана принцип в ЕС. Но се загубиха доста години“, посочи Бойко Борисов.

„Огромният наплив на мигранти, който дойде в Европа разклати много управления и имиджа на много от водещите политици.

Ние през това време тихо направихме преградни съоръжения, подсилихме границата, поддържахме с турското правителство такива взаимоотношения, че и те да имат полза да охраняват границата. Натискът върху българската граница в момента е почти нула“, коментира още той.

„Към този момент е сигурно с кои партии няма да правим коалиция – ДОСТ и ДПС. Винаги сме били искрени към ДПС. На президентските избори казахме, че не желаем подкрепата нито на ДПС, нито на ДОСТ. ДПС открито и ясно гласуваха за президента Радев. В същото време считам, че всички български партии трябва да се уважават и действително да сме опоненти, а не врагове. Когато ДПС са ни помагали за нещо аз съм излизал на трибуната в Парламента или в интервю, за да благодаря за помощта за даден закон“, обясни Борисов.

Във връзка с това кои са вероятните партньори на ГЕРБ в случай, че спечелят изборите Борисов уточни, че първо трябва да се види кои партии ще влязат в парламента. „В края на краищата в общи линии ние имаме опит с патриотите, с Реформаторския блок. Към този момент това, което е сигурно с кои не правим – ДОСТ и ДПС“, каза още той.

Под думите му при следващ управленски мандат от ГЕРБ ще надградят борбата с корупцията, борбата с бюрокрацията, борбата с контрабандата. „Другото хората знаят, че го можем. Образованието го изведохме като приоритет, защото това ще доведе до по-добри учители. Когато учителите са заплатени по-добре, ще се мултиплицира след това в по-добри журналисти, по-добри полицаи и по-добри военни, т.е. ще даде резултат след години“, коментира Борисов.

„Вярвам в инстинкта на хората, затова и дадохме оставка, за да направим нещо по-стабилно и да има повече вяра“, каза още лидерът на ПП ГЕРБ.

glasove-6

- реклама -