Борисов: ДПС поискаха да влязат във властта през парадния вход

ДПС поискаха да влязат във властта през парадния вход. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Борисов съобщи, че се е срещнал с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по своя инициатива, за да попита дали партията на Доган се бори за властта или не.

Премиерът беше категоричен, че ГЕРБ няма да управлява заедно с ДПС.

Който вземе гласовете на ДПС на предстоящите избори, трябва да обещае, че ще управлява с тях, категоричен беше Борисов.

Той отново благодари на ДПС за случаите на подкрепа, защото партньорите от РБ били недисциплинирани и не обичали да ходят на работа. Според премиера „Ахмед Доган прави това, което прави Меси в Барселона с българските политици – меша ги непрекъснато и ги оставя да не знаят какво да правят“. По отношение на връзките с ДПС Борисов допълни: „в това отношение ние сме изцяло непорочни“.

С издигането на Пламен Орешарски за президент ДПС ще преброи колко гласа ще събере. След това изкушението е за БСП, които ще трябва да поискат тези гласове за своя кандидат Румен Радев, смята премиерът.

„ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски номер 2“, категоричен беше Борисов.

Според него следващата стъпка е сваляне на правителството, нови избори и управление в коалиция по сценария „Орешарски“, но с друг премиер.

По отношение подкрепата на ДОСТ, Борисов коментира, че няма по-лошо от непоискано добро. Според него ДОСТ са избързали с подкрепата и това е притеснило партията и е създало възможност за приказки, които не отговарят на истината.

„Убеден съм, че Цецка Цачева ще направи по-добър резултат от всички останали. Познавам всичките й опоненти, работил съм с тях като министри… Калфин ми е бил министър, Радев е бил командващ род войски, с Каракачанов се познавам отдавна“, каза Борисов.

По повод Росен Плевнелиев и отказа му да се бори за втори мандат, Борисов коментира, че настоящият президент има много добри постижения и е успял да измъкне България от изолацията, в която е попаднала с различните „малки и големи шлемове“. Според Борисов Плевнелиев има „една едиствена грешка към ГЕРБ“ – когато казал, че без ГЕРБ е можел да изкара повече гласове.

Защо всеки път ме питате за Пеевски, а не за Прокопиев?

Пеевски и Прокопиев са едно, заяви Бойко Борисов на въпрос на водещите за Делян Пеевски. Борисов се възмути, че всеки път е питан за Пеевски, а не за Иво Прокопиев, който бил представител на другото враждуващо лоби.

Премиерът обяви, че от кръга на Прокопиев са му предложили да назначи Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Нона Караджова. „Тези, които не ставаха, ги махнах“, добави Борисов и допълни: „ГЕРБ е независим. Над мене няма никой“. 

“Пеевски не го знам изобщо. Ако го знаех, ДПС щеше да ме подкрепя, а нямаше да правят това с Орешарски. За мен е по-добре да загубя избори и да остана честен, отколкото да правят колоборация с тези хора“, коментира Борисов.

За „Каки гейт“

„Нямам нищо общо с нито с Ченалова, нито с Янева. Каките какво казали, врачката…“. Така премиерът коментира серията записи на разговори между двете съдийки, изтекли в сайта „Биволъ“. „По никакъв начин няма да се меся в съдебната система“, заяви той.

За Турция

На въпрос дали България е клекнала пред Турция и президента Ердоган във връзка с поредния случай на върнати поддръжници на Гюлен, Борисов обясни:

„На кого сме клекнали? В най-тежките времена връщаме по 200-300 мигранти на ден без споразумение. Всичко, което е скрито в кораби, камиони го връщаме обратно, защото народът не иска по градове и села. Всичко, което влезе у нас нелегално, го връщаме“.

- реклама -