Борисов, ваксини, Ангелов, соронавирус

Борисов: Допускаме в страната само ваксини, одобрени от ЕМА, за другите не може да носим отговорност

„Допускаме в страната само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, за другите не може да носим отговорност“.

Това каза на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че Агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове.

Борисов уточни, че всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват.

Министър-председателят изтъкна, че в момента е третата вълна на пандемията и българските граждани трябва да са отговорни и да спазват противоепидемичните мерки. „Вчера в Германия министър-председателите и канцлерът заседаваха какви мерки още да направят. Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала. Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало“, отбеляза Борисов. Премиерът добави, че в страната ни няма строги ограничения и на практика всичко работи, но хората трябва да бъдат внимателни.

„За последната седмица прави впечатление една положителна тенденция, а именно, че броят на излекуваните е 2 пъти по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където броят на излекуваните беше три пъти по-малък.

Това е една положителна тенденция, която отчитаме за реално справяне с пандемичната ситуация“.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Борисов.

Той информира министър-председателя, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети на 57%.

„Създали сме организация за увеличаване на процента на леглата по всички лечебни заведения там, където е необходимо. Считаме, че към този момент епидемията е под контрол“, добави проф. Ангелов. Здравният министър уточни, че през следващата седмица страната ни очаква да получи още ваксини. Той изрази надежда, че производителите ще изпълнят подписаните договори и поетите ангажименти, за да може да изпълняваме фазите по Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

- реклама -