Борисов: Докато си правим избори, държавата ще лети по нанадолнището – Видео

Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в дома си вчерашните решения на парламента с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов, стана ясно от включване на живо във фейсбук.

„Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка на руската ваксина, това е изключително притеснително и противозаконно. Тази ваксина не е медикамент. Трябва тя да премине през централизирана процедура на европейско ниво, за мен това е невъзможно. За мен това решение не може да бъде изпълнено“, каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

„Ние нямаме против руската ваксина, когато ЕМА я одобри.

Дотогава спазваме българските и европейските норми“, обърна се към него Борисов.

„Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари“, добави още той.

Един ден, убеден съм, българите ще оценят как сме се справили с миграционната криза и пандемията. Всичко, което правим, е за хората. Не правете нищо, от което ще се срамувате.

Искат да махнат специализираната прокуратура, за да обслужват мафията.

Екатерина Захариева потвърди, че България се стреми да развива добри отношения с руската страна.

Имаме много сериозни отношения с Митрофанова, потвърди Борисов.

Стана ясно, че палежът в склада не е случаен, унищожени са веществени доказателства. Няма да шпионстват тук, въпреки добрите ни славянски отношения и култура.

Към днешна дата безработицата е около 6,7 процента, което е от времето преди пандемията, увери Борисов Деница Сачева. 1,160 милиарда са платени по програми за подпомагане. 60 милиона са платени за деца, учещи онлайн, съобщи Сачева.

Тя информира, че заради мораториума се не могат да се наемат безработни.

Те не се интересуват от това, те са за реванш, не искат да им помагаме, отвърна Борисов.

Министър Борисов информира, че 61 милиона безлихвени кредити са насочени към бизнеса, като общо там са насочени 160 милиона лева. Той също разясни какви проблеми създава мораториумът за навлизане на чужди инвестиции.

Кирил Ананиев съобщи, че от началото на пандемията до май ще бъдат изразходвани за лечение 6 милиарда и 100 милиона лева. Това е 3,5 процента от БВП. Това означава, че ако я няма пандемията, България е щяла да завърши с балансирано бюджетно салдо.

Продължавайте. Всяка една мярка да работи. 6 милиарда са отишли при хората. Това да е за добро. При положение, че съм добронамерен човек, че не ме интересува друго, освен хората да са добре. Свалени бяха мажоритарните избори, намаляването на субсидията. Трифонов обвини ГЕРБ в съглашателство. Само преди месеци БСП и ДПС излизаха от залата, тогава отидох при Марешки. Да закриеш КПКОМПИ, значи да се изтеглаят парите в чужбина, за да се подсигурят президентските избори, тях даже не ги интересуват парламентарните. Правят го за три дни Манолова, Дончева. Какво ще стане, ако се повредят машините като в Търновско. Някои се стреми да няма избори. Дори в САЩ гласуването по пощата не беше признато, още повече когато властта се даде на един човек и той е кандидат за президент. Хакерите ще станат много богати, каза Борисов. Вкарваме агнетата при вълците.

Ликвидирането на специализираните органи  – неща, които са мислени с години по препоръка на европейските органи, припомни премиерът в оставка.

Според него това се прави, за да бъде атакуван лично. Ако се приеме, че ГЕРБ е втора или трета, г-н Трифонов, пак няма да можеш без партиите на статуквото. Но през това време държавата ще лети по нанадолнището. Защото най-добре се справихме с пандемията, миграционната криза, доходите растяха. Като не могат да намерят по-голямо мнозинство. Казах символично, че бих им осигурил подкрепа. Накъде водят държавата с този инат. Не може да има едноличен господар, на Меркел лесно ли и беше, попита Борисов, като пожела успех и Радев да спре да спекулира, че с празен чек иска да отиде пак да купува грипени. Не могат да ме накарат да се подпиша под празен чек и да отидат да купуват ваксини.

Между 70 и 80 милиона лева ще струват изборите на държавата, сметнаха Ананиев и Борисов.

Трифонов може да си го позволи за кефа си, защото нашите агенции по приходите са работили, обобщи Борисов какви ще са пораженията.

На следващите избори да приемем, че ГЕРБ не е първа, а втора или трета политическа сила. БСП и ДПС пак ще са в парламента и пак без тях няма да можеш.

Докато си правим избори държавата ще лети по нанадолнището, подчерта Борисов.

Дано вложат и малко разум и да спрат да спекулират, особено Радев за актуализацията на бюджета. Да си излъчат правителство, но не могат да ме накарат да се подпиша под престъпно искане, примерно както за ваксините, не мога, обясни още Борисов.

Няколко пъти народът ни връща, след като милиарди изтекоха от КТБ. Криво ми е, не че не сме на власт, а че Трифонов има всички възможности в парламента. Нека видим какво не искат да ти подпишат.

 

- реклама -