Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и за урок

Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и за урок.

„Международният ден за възпоменание

на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и ден за урок .Днес си спомняме за милионите невинни жертви на най-голямото зло, което светът някога е виждал“, написа във фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Хитлеристкият режим отвори рана,

която вече десетилетия човечеството се опитва да изцели. Рана, за която обаче българският народ и Българската православна църква намират лек, когато през 1943 г. отказват да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна смърт в концентрационните лагери.

Едновременно с това обаче с болка

свеждаме глави пред паметта на онези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога вече!“, пише още Борисов.

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес – 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г.

Датата отбелязва годишнината от

освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.

В декларация на Министерството на външните работи

(МВнР) на България от 2 ноември 2005 г. се посочва, че страната приветства приемането на резолюцията.

„Убедени сме, че всяка година на 27 януари споменът за 6 милиона невинни жертви на Холокоста ще укрепва решимостта на държавите членки на ООН никога повече да не бъдат допускани актове на геноцид“, се посочва в декларацията на МВнР.

В България Международният ден в памет

на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан с различни инициативи.

Българската телеграфна агенция (БТА), в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

таблица
БТА
- реклама -