Борисов: Даваме по 300 лв. компенсации на двор, бизнесът догодина ще дава прасета

„Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат“, съобщи премиерът Бойко Борисов.  Той и министърът на земеделието Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

„Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата.“, заяви премиерът.

„Чума е. Не ни е споходило нещо хубаво. Това е по-малко зло. Ще се измъкнем, дай Боже, по-леко, като компенсираме хората. На сила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също. От Африка е дошла. То не беше птичи грип, не беше луда крава. Преди години като ми казаха за тази болест, им казах:“ Добре,  да заградим“. И заградихме. Колко много свинско продадохме. С румънските туристи дойде, аз съм убеден. Те ядат, хвърлят.“, каза още Борисов.

По-рано днес свиневъдите излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

- реклама -