Борисов: Държавата се управлява като семейство, вярвам в обединението (Видео)

Държавата се управлява като семейство. Вярвам в обединението. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти във Велико Търново.

„Направих компромис със себе си, партията, с нас само за да има някакво обединение, защото съм убеден, че обединението прави силата“. Това заяви той за правителството с ПП-ДБ.

Борисов разказа, че 47 минути е пътувал в града заради задръстване, докато успее да стигне до учредителното събрание. Пътни полицаи дали предимство на колата му. Иначе вероятно щели да започнат към 18,30 часа, вместо обявения час 18,00 часа. И действително стартът се отложи с няколко минути заради закъснение. Проблемът е, че градът се разраства, а международният път продължава да минава през центъра на града.

„Цариградско шосе“ е по-малко задръстено, възмути се Борисов.

„Ръстът на икономиката – 1,5-2%, а Русия със санкциите имат над 5%. А ние – 1% усвояване“, коментира той състоянието на икономиката.

„Хемус“ стои три години обрасла в бурени – явно не е важна, каза още той за магистралата. Напредък няма и в строежа на пътя до Русе, нито в програмата за саниране на жилищни сгради. За „Хемус“ „Борисов 3“ бе оставил 1,35 млрд. лева, а за пътя Русе – Велико Търново – 1,2 млрд. лева.

Истински съм притеснен от усещането на очакванията на хората от нас, само че

България е един обран бостан в момента – няма пари, заяви той.

Бившият премиер се възмути от асфалтирането на пътя Варна – Добрич край Аксаково, където кола на НСО с Кирил Петков в нея се блъсна с ауди в нарушение. При инцидента загина шофьорът на аудито, а съпругата му е в болница. Вчера сутринта от публикации в социалните мрежи стана ясно, че пътят е бил асфалтиран. А Борисов определи това като „морален проблем“ и попита какво ще се прави при нужда от повторна експертиза.

„Обидата ми е останала, но никога не бих тръгнал да отмъщавам за това, което направиха.

Затова бях против смяната на службите. Арестуваха Севда, защото е по-добра пиарка от Найо Тицин, припомни Борисов за ареста си, при който бе задържана и пиарката му Севделина Арнаудова“, продължи лидерът на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че партийните структури трябва да привлекат няколко процента периферия от тези, които се съмняват. „Това е ролята на структурите – да ходят и да обясняват какво ще се случи иначе:

ще има правителство, ще падне, после пак избори“, обобщи Борисов.

Държавата се управлява като семейство. Обикновено жените разпределят колко е за храна, ще сменят ли колата, ще ремонтират ли хола. Всеки от вас го прави, а държавата е нещо такова“, обясни той.

За ПП-ДБ пък заяви: „Колегите от ПП-ДБ най-малкото ни дължат ротация. Така че нашето правителство те трябва да го подкрепят.

Пък ако искат след 10 месеца пак да го счупят, и да ходим на избори.

Но тогава. Те ни дължат ротация. Ние няма повече да преговаряме. Ще правим, но те ще ни подкрепят, а ние ще сме водещи. И ако искаме да е стабилно, в това правителство трябва да влязат още поне две партии. Дали ще е експертно, техническо, подкрепено, все нещо трябва да измислим след изборите, защото на есен трябва да имаме нов бюджет и да дадем на българите някаква светлина“, каза Борисов.

„Няма друга партия днес, която от тази сграда и трибуна,

да може изведе държавата напред.

Това е партия ГЕРБ с нашия лидер Бойко Борисов“. С тези думи пък кметът на Велико Търново Даниел Панов стартира събитието. То се проведе в сградата на учредителното събрание – символ на българската държавност. Именно там преди 145 години е приета първата българска конституция – Търновската. Там са проведени и третото, четвъртото и петото Велико народно събрание.

„Стамболов издига държавата и я издига до най-бързо развиващата се в Европа. Хора като стамболов биха казали, че това са

национални предатели, довели България от криза в криза,

спря развитието на общините и на държавата, спряха строителството на магистралите, обрекоха Велико Търново на застой. Ние ще се грижим България да остане стабилна и няма да позволим България да бъде продадена. За да постигнем всичко това ние имаме нужда от отбор от професионалисти с биографии, които не ги е срам от това, което са направили“. Това пък каза водачът на листата във Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

Той представи и кандидатите на партията от областта:

Росица Димитрова – експерт по социални дейности и здравеопазване

Димитър Николов – журналист, икономист

Ивелина Гецова – пет мандата кмет на Лясковец

доц. Валентин Милинов – преподавател в Стопанската академия в Свищов

Венцислав Георгиев – председател на общинския съвет в Павликени

Илиян Венков Георгиев

Емил Енчев – лекар в Полски Тръмбеш

Нойко Нойков

Стефан Минчев – представител на Стражица

Стефан Бранзелов – представител на Златарица

Росица Генчева

Камен Илиев

проф. Димитринка Цонкова – педагог

Мая Чолакова – юрист и икономист

Георги Недев – спортист

Всяко решение на ГЕРБ е решение за България, а не за партията. Позволявам си да открадна едни думи на г-н Борисов: „Държавата преди всичко“, каза проф. Ангелов.

Като приоритет за ГЕРБ той посочи строителството на Национална детска болница в София и похвали Бургас за напредъка на строежа на болничното заведение там. И попита откраднали ли са „Промяната“ детската болница.

„В ГЕРБ предатели няма. Ние няма да предадем и да продадем България. За последния мандат на ГЕРБ до 2021 г. има реализирани 1538 проекта по оперативни програми на ЕС, близо 500 млн. инвестиции в областта. От 2021 г. до момента – нула проекти и програми. Това е пагубно за държавата. Имаме нужда от силен глас в Европа“, каза още той.

Евродепутатката Ева Майдел заяви, че

България е усвоила една 1% от средствата от парите

по Плана за възстановяване по общински проекти.

„Администрацията спря да работи. На централно ниво тя има нужда от години проветряване, а всичко това влияе върху качеството на правене на бизнес и на всички нас. Но аз съм убеден, че ако имаме повече доверие, ще можем да тръгнем по правилния път. С едно грамотно управление за година, година и половина, ще стане“. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов.

- реклама -