Борисов: ДАНС следи чужди автори, които пишат срещу интересите на България

ДАНС няма наложи забрана на руски автор да посещава България

балотажа
Премиерът Бойко Борисов

“Българското правителство се надява Руската федерация, както и всяка друга външна на ЕС страна да бъде предсказуем и надежден партньор, зачитащ принципите на за върховенство на закона и запазване териториалната цялост на държавите. В този смисъл, заедно с другите държави членки на ЕС, ние сме декларирали желание да развиваме отношения, основани на диалога и конструктивното сътрудничество, но в тези отношения защитата на националната ни сигурност и достойнство винаги ще бъдат поставяни на първо място.”

Това посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Поводът е питане, с което народният представител настоява Държавна агенция “Национална сигурност” да наложи забрана на руски автор да посещава България заради негова критична статия.

Методи Андреев
Методи Андреев

На 09 октомври 2015 г. в сайта “Политнавигатор” руският социолог Сергей Баранов публикува статия, в която призовава Русия да предприеме действия по промяна на политическата и икономическата система в държави от Източна Европа, в които тя е изгубила влиянието си. “Авторът представя в негативен план геополитическата ориентация на България, като развива теза за възможно оказване на влияние и дестабилизиране на обстановката в страната с цел преориентиране на политиката й в съответствие с руските интереси”, се посочва в писмения отговор, подписан от премиера.

Ето и отговорът на Борисов на въпроса на депутата Методи Андреев:

“Според ДАНС към момента тезите на Сергей Баранов не генерират рискове и заплахи за средата за сигурност и не са налице данни да създават реални предпоставки за дестабилизация на страната”.

Премиерът цитира текстовете от Закона за ДАНС и от Закона за чужденците, които се отнасят до действия застрашаващи националната сигурност и които биха били мотив за забрана за влизане в България на руския гражданин.

Като подчертава, че става въпрос за еднократен акт на изразяване на лично мнение, Борисов посочва:

“Случаят обаче, е обект на наблюдение от страна на ДАНС и при постъпването на нова информация за действия на този автор или за публикации на други автори, които биха дали основание за извода, че е налице системност и целенасоченост и които увреждат интересите на България, ще се набележат активни мерки, включително и по реда на закона”.

В заключение Борисов уверява Андреев, че геополитическият избор на България като член на ЕС и на НАТО, не може да бъде подлаган под съмнение.