европроверката

Борисов: Данните от европроверката на прокуратурата ще бъдат публични

Въпреки клаузата за конфиденциалност, резултатите от проверката, която правят на българското обвинение четирима европейски прокурори ще бъдат публично оповестени.

европроверкатаТова съобщи премиера Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол. Той, заедно с правосъдния министър Екатерина Захариева са настояли данните от евроинспекцията за независимостта на българската прокуратура да не остават скрити за обществеността.

„Аз съм я поискал тази комисия по сътрудничеството с ЕК, тъй като нашите цели са догодина през май-юни да сме доста напред със съдебната реформа. Парламентът в това отношение също полага големи грижи и внимание и със закона за съдебната власт, и с антикорупционния закон. Другата седмица се надявам да мине и антитерористичните закони”, каза Борисов.

ДСБ: Имаше опит за саботаж на прокурорската мисия

От парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини управляващите, че са се опитали да саботират проверката като умишлено са я забавили. Премиерът обаче контрира, че европрокурорите са пристигнали по-късно по тяхна вина, защото са поискали към тях да се присъедини още един проверяващ.

Кънев откри разминаване във версиите на отделните институции за забавянето на одита – правосъдният министър посочва, че проблемът е технически, а главния прокурор – заради първоначалното несъгласие на чуждите прокурори да оповестят резултата от проверката.

„Тъй като не смятам, че вие лъжете в тази зала господин премиер, тогава кажете кой лъже – главния прокурор или министъра на правосъдието“ – попита лидера на ДСБ.

ДСБ се заканиха, ако стане ясно, че Екатерина Захариева е излъгала за одита на прокуратурата да поискат оставката й.

4915634
ДСБ смятат, че българските власти нямат интерес от европроверката

Радан Кънев обяви още, че партията е внесла законопроект за създаване на независим заместник-главен прокурор, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. И призова премиера да убеди депутатите от ГЕРБ в необходимостта на подкрепят една такава фигура в съдебната ни система.

- реклама -