Борисов даде на прокурор проблема със заплатите на миньорите от „Оброчище“ – СНИМКИ

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с председателя на стачния комитет на миньорите от манганова мина „Оброчище“

Подземните работници от няколко дни протестират заради неспазване на колективния трудов договор от страна на концесионера.

Премиерът се ангажира лично да бъде анализиран юридически концесионния договор от работна група на Министерството на енергетиката. Утре на място се очаква да пристигне представител на министерството, който да уточни ситуацията с протестиращите миньори, съобщиха от ГЕРБ.

Те настояват за изпълнение на колективния трудов договор. Той предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло. Ако неизпълнението продължи, те настояват за разваляне на концесионния договор.

Народният представител Живко Мартинов е ангажирал и председателя на правната комисия в НС Данаил Кирилов за анализ на концесионния договор, както и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, за да се помогне на миньорите.

Междувременно стана ясно, че премиерът лично е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна е ангажирал окръжния прокурор на Добрич, както и икономическа полиция за разследване на случая.

- реклама -