Иран

Борисов: Да намалим напрежението в Черно море, вместо да се въоръжаваме

Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия. Позицията изрази премиерът Бойко Борисов при визитата си в Иран.

Според Борисов, целта ни трябва да е портовете на България да са пълни с търговски и туристически кораби. Това ще носи добавена стойност и ще допринесе за вдигане на пенсиите и заплатите.

„Когато има инфраструктурни коридори, през които минават петрол, газ, стоки, там няма война – пазят се тези места. Когато огромни празни територии, каквито са от България до Румъния и Бесарабия, са „златни” места за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. А народът избира кой и как да го управлява“.

Премиерът поясни какво е имал предвид когато поиска Черно море да стане демилитаризирана зона.

„Под демилитаризирана зона разбирам да се опитаме да намалим напрежението в Черно море, вместо да вървим към надпревара във въоръжаването. Нямам илюзия, че някой ще си нареже корабите, но ако може да не харчим за превъоръжаване милиарди, които трябват за хората, за пенсии, за инфраструктура. Колкото повече нараства напрежението, тези разходи ще се увеличават. Затова в предстоящите си срещи ще апелирам Черно море да стане търговска, туристическа, транспортна зона“.

АЕЦ „Белене“

„Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене”. Подчертавам – заедно с руската страна“, категоричен беше Бойко Борисов след срещата си с президента на Иран Хаса Роухани и с първия вицепрезидент Есхаг Джахангири.

Утре министрите на двете страни ще обсъдят конктертните варианти по казуса „Белене“.

„За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене”, да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение“.

Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си, продължи Бойко Борисов.

 

- реклама -