Борисов благодари на външния министър на Саудитска Арабия за участието в Балкански поток

Премиерът Бойко Борисов се срещна с новия външен министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд. На срещата присъстваха също външният ни министър Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

„Искам специално да благодаря за участието в конкурса, спечелихте го и в момента държавната компания на Саудитска Арабия много усилено по график строи Балкански поток, така че да имаме голяма възможност за диверсификация и за това България да се върне на газовата карта“, посочи Бойко Борисов.

Тази година отбелязваме 25 г. от установяването на дипломатически  отношения между двете страни.

По-рано днес двустранните отношения бяха обсъдени на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд.

Министър Захариева подчерта, че след посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рияд през ноември 2017 г.  страните ни са установили контакти на всички нива.

Екатерина Захариева изтъкна пред своя колега, че за периода януари-октомври 2019 г. двустранната търговия достига ръст от около 49% спрямо същия период на 2018 г.

Двамата първи дипломати обсъдиха още възможностите за насърчаване на инвестициите и бизнес контактите между двете страни. „Виждаме големи възможности за саудитски инвестиции в България – в информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата, селското стопанство, туризма. Отлични перспективи дават и  съществуващите индустриални зони у нас“,  добави вицепремиерът.

Екатерина Захариева отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната.

„Като транзитен център на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток към Европа България се стреми към  засилване на диалога между страните производители, транзитните страни и страните – потребители на енергийни ресурси. „Булгартрансгаз“ и консорциумът „Аркад“ от Саудитска Арабия подписаха договор за доставка на тръби за изграждането на „Балкански поток“, съществуват възможности и за обмен на експерти и обучение на енергийни специалисти между двете страни“, заяви министър Захариева.

По отношение на туризма двамата министри се съгласиха, че липсата на директна самолетна линия между двете страни е основна пречка за неговото развитие.

- реклама -