Балкански поток
сн. БГНЕС

Борисов: „Балкански поток“ ще даде газова независимост и на България, и на Сърбия – ОБЗОР

И двамата държавници отбелязаха, че днешната им среща носи и друга символика – от 1 юни отпада карантината при пътувания за гражданите на двете страни.

Въпреки кризата с коронавируса работата и на автомагистрала „Европа“, и на „Балкански поток“ не е спирала.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с президента на Сърбия Александър Вучич инспектира днес работата по двата важни проекта.

сн. БГНЕС

Премиерът отбеляза и напредъка на работата по връзката Александруполис – Димитровград. „Така че този пръстен Александруполис – Турция – Балкански поток дава възможност за пълна диверсификация на целия регион – ще може се вкарва и руски, и американски, и катарски, саудитски, азерски газ, така че веднага можем да напълним тръбите щом са готови“, изтъкна още премиерът.

Българският премиер посочи, че с реализирането на „Балкански поток“ ще можем да прекараме на Сърбия какъвто газ си пожелаят – прозрачно, пред очите на Европейския съюз. „Работим честно“, отбеляза Борисов. По-рано той коментира, че газовият проект се реализира изцяло по правилата на ЕС.

сн. БГНЕС

„Булгартрансгаз“ ЕАД изгражда газопровод с обща дължина 474 км. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Предвидените компресорни агрегати на двете станции ще бъдат най-ново поколение, производство на американска компания, която е лидер в сектора.

Вучич: Хората могат да не усетят веднага ефекта, но проектите са важни и за двата народа

Ако тръгнете из Сърбия и с лупа и микроскоп да търсите, няма да намерите някой да каже лошо за България. Сърбите обичат българите.

Това отсече по време на брифинга Александър Вучич.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

„Възприемаме България като наш голям приятел и вие сте братски народ. Благодаря на Борисов, че успя да издигне отношенията ни на това равнище. Имахме възможността да разгледаме два изключително важни за двете държави проекти – единият е магистралата, благодарение на която само за 3 часа ще се стига от София до Белград. Вторият е „Балкански поток“. Аз не съм убеден, че българските и сръбските граждани осъзнават какво огромно значение има този проект и за България и за Сърбия. Това значи ръст на икономиките, растеж на промишлеността, това ще бъде един от най-важните енергийни източници на двете държави“, посочи още сръбския държавен глава.

Той призна, че хората няма да усетят веднага ефекта от подобни инвестиции, но те ще се отплатят в дългосрочен план. Вучич обяви, че е доволен от скоростта, с която се изгражда българския участък от „Балкански поток“ и качеството на работата. Той, в компанията на Бойко Борисов разгледа двата проекта с хеликоптер, след което се повози и на любимия премиерски джип.

Двамата разгледаха и подземното газово хранилище „Чирен“, което се използва за компенсиране на сезонната неравномерност на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, като активният му капацитет е 550 млн. м3.

Преди това Бойко Борисов и Александър Вучич инспектираха напредъка по изграждането на АМ „Европа“ в района на 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница.

В тази част от бъдещата автомагистрала строителните работи започнаха през месец май миналата година и на обекта. Стойността на инвестицията е 117 млн. лв. и се финансира изцяло от републиканския бюджет.

- реклама -