Борисов

Борисов: България става незаобиколим фактор на газовата карта на Европа – ВИДЕО

Десетилетия наред газовият хъб „Балкан“ ще бъде незаобиколим фактор газовата карта на Европа. Това каза Бойко Борисов по време на посещението си във Ветрино, където заедно с министър Теменужка Петкова и шефа на „Булгартрансгаз“ инспектираха компресорната станция „Нова Провадия“.

По думите му благодарение на дипломацията и политическата воля, страната ни е завършила проекта и това не само я е превърнало в сериозен газов играч, но и ще получаваме приходи от транзитните такси.

По думите на Борисов обаче, ако хората слушат предизборните дебати, могат да останат с друго впечатление.

„Това е за тези, които обичат да приказват за диверсификация, които обичат да говорят за транзит на газ от всички точки на света. Десетилетия сме се наслушали на приказките им. Сега да им покажем поредния грандиозен строеж, който върви до момента. В тази подстанция, виждате и по-нагоре тръбите, се ускорява газта. Четири компресора. Най-добрите компресори в света, на американската компания солар“, подчерта министър-председателят.

Борисов обясни, че във Ветрино са така наречените газови магистрали на газовия хъб „Балкан“. „Така че виждате за какво строителство става въпрос. Надали българите знаят какво се прави“, каза още той.

„Компресорната станция „Нова Провадия“ е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на „Балкански поток“, интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен – ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки“, подчерта премиерът.

Той подчерта, че транзитните такси ще остават за българите поне 70 години напред. По думите му сега сме 100 % енергийно независими и „никой не може да ни спира кранчето“.

- реклама -