Борисов

Борисов: България подкрепя членството на Грузия в НАТО и ЕС

България подкрепя членството на Грузия в НАТО и в ЕС. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата с грузинския си колега Мамука Бахтадзе.

Двамата министър-председатели се договориха за сериозно увеличение на фериботните превози и развитие на дигиталната и на енергийната свързаност между България и Грузия.

Сега между двете страни пътуват по два ферибота седмично, амбицията ни е да ги направим по два на ден, каза Борисов. Оптимист, съм че в близко бъдеще ще обявим нов дигитален коридор, който да свърже двете страни, тоест Изтока и Запада, посочи Бахтадзе.

Благодаря за вашата подкрепа за нашата териториална цялост и за нашите желание за членство в НАТО и в ЕС. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, каза премиерът на Грузия. Пътят към ЕС и НАТО ще отвори още повече възможности пред нашата страна, посочи той.

Повдигнах и темата, че Русия все още окупира 20 процента от територията на Грузия. Нашата страна подкрепя мирното решаване на този конфликт, но само твърдата позиция на международната общност може да доведе до решаване на конфликтите и постигане на мир, каза Мамука Бахтадзе.

Грузинският премиер поздрави България със 140-ата годишнина от конституцията на страната.

Грузия има нашата подкрепа за НАТО и ЕС – те са много по-напред от Украйна и Молдова в това отношение, каза Бойко Борисов. Грузия е важна за нашата страна, защото са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас, посочи Борисов. Ние усилено строим магистрала „Хемус“ и с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три – четири месеца ще тече подготовката за засилване на фериботните връзки, каза българският премиер.
Има желаещи да инвестират в дигиталната инфраструктура и в рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море, за целия Каспийски регион, допълни българският премиер.

Грузия е производител на много енергия от ВЕИ източници, която може да се пренася през Черно море до нашата страна, каза още българският премиер.

Двамата премиери си размениха подаръци.

Борисов е дарил грузинския си колега с икона на Св. Георги. Бахтадзе е подарил на българския си колега чаши, правени от специална глина, която се добива в Грузия.

- реклама -