Борисов мигранти Турция ЕС

Борисов: България няма да приема мигранти, връщани от Западна Европа

Залива ни нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души. Това заяви премиерът Бойко Борисов и предупреди, че Турция вече изнемогва. В същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти.

Премиерът бе категоричен, че България няма да приема мигранти, върнати от Западна Европа.

Решението на кризата

Според Борисов до октомври Турция и ЕС, трябва положат усилия да намерят начин подписаното между тях споразумение да продължи да действа. Премиерът добави, че в този момент Турция не може да стане член на ЕС, но Брюксел би могъл да облекчи визовия режим за бизнеса и държавните служители, а от своя страна Турция трябва да продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС.

Само силен и единен Европейски съюз е конкурентоспособен на останалите мощни държави и съюзи в света, но ултимативните действия от една или друга държава не работят за обединена Европа. Борисов допълни, че иска от ЕС да спазва своите ангажименти и да се знае, че съюзът не е само кохезионни фондове, а европейската солидарност не се изразява само в пари.

Опазване на границатаБорисов мигранти Турция ЕС

България разполага с близо 13 млн. лв. във фискалния си резерв за опазване на границите си. Възложил съм на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 000 души и би могло да ги използваме по-рационално особено по гръцката граница“, допълни премиерът. По думите му оградата по турската граница вероятно ще е готова през следващата седмица.

Според Борисов чакалнята на еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България, а Шенген в момента не е изгоден за страната, въпреки че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни. Премиерът подкрепи създаването на общи европейски правораздавателни и военни структури.

- реклама -