Борисов: България не е малка и слаба, такава я правим ние, политиците (Обновена+Видео)

Борисов: България не е малка и слаба, такава я правим ние, политиците. „Бяхме“чегъртани“, но ние сме сила, която не може да бъде мачкана. Силата изисква да си над мачкането“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща в Тутракан, в Мемориален Комплекс „Военна Гробница 1916 г.“

„Тук хиляди българи са дали живота си.

Представяте ли си, тези българи, които са загинали в Тутраканско, дори не се споменаваха по времето на комунизма“, каза той и допълни: „Ще сторим музеи и ще пазим историята, така че децата ни да се гордеят.“

„Понякога историята си прави шега с нас. С тези, с които тук сме си оставили костите, сега сме добри партньори. Тази славна българска история комунистите я потискаха. Ген. Колев нямаше паметник. Не се знаеше кой е той. Много от вас

дори не знаят какво се е случвало тук.

Я си представете в един окоп да са кмета на Тутракан, Асен Василев и кирил Петков. Ами вие ще се избиете тук. Една мобилизация, и са тук. Всички сме братя българи. България не е малка и слаба, такава я правим ние, политиците. Видяхте

какво направихаа руснаците с украинците.

Ще минат поколения и всички те е правят гробници, каквито ние тук сме направили. Поуката каква е? Че България може да побеждава само когато сме единни. Всички, и християни, и мюсюлмани и католици. Това е силата на нашата България“, подчерта Борисов.

В момента светът е война.

Преди 5 години в Европа говорехме за иновации, култура, инфраструктура. Сега говорим, че ще има комисар по отбрана. Масово Европа ще се въоръжава през следващите години. Икономиката ни ще се насочва в посока военна индустрия и ние трябва да сме силни в това. Държавите в Европа се групират по производства – едни ще произвеждат самолети, други танкове, а ние се занимаваме пак с избори.

Пак ще се обиждаме безсмислено и тъпо.

Исках още веднъж да сведем глави и да се поучим от историята. В името на България политиците сме длъжни да направим така, че да има стабилност за народа. Докога ще противопоставяме българи срещу българи и ще има омраза?

Не ние, а нашите опоненти.

„Тази престъпна политика, която са вoдили преди десетилетия политиците и са ни карали да се избиваме с румънци, сърби и руснаци… Ние обаче сме си били у дома в Тутракан. И който е дошъл тук, тук е останал. Записахме на паметника на ген. Колев един негов израз. Той е казал: много ви обичам руски богатири, но по каква работа вие дойдохте в България. И затова ги избил. Руснаците са му търсили гроба да го разровят“, разказа Борисов.

2000 души го посрещнаха в Добрич

Близо 2000 души изпълниха летния театър в Добрич за предизборно събитие на ГЕРБ с участието на лидера Бойко Борисов.

Заедно с Борисов са и Мария Габриел,

бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, първият в листата за Варна Даниел Митов, както и водачът на ГЕРБ в евролистата Росен Желязков, които бяха посрещнати от бившата социална министърка Деница Сачева.

„Български войник може да се бие,

може да загива, както и ние, всеки един от нас, за територията на България. Работил съм винаги за добросъседство, помагаме на Украйна, защото е вероломно нападната и искат да ѝ отнемат земите, както и на нас заради недалновидна политика.

Цялата военна доктрина на Европа

се променя, не може да забелязваме това. В новата комисия за първи път ще има комисар по отбрана. Поговорката „Готви се за война, ако искаш да живееш в мир“ е вярна за ГЕРБ“, обясни Борисов.

Той призова за висока избирателна активност на изборите в неделя, както и да се спази правилото, че победителят трябва да управлява, евентуално с подкрепа, а останалите да са опозиция. „Силните държави имат силна опозиция, защото това е коректив“, каза Борисов.

„Нашият основен противник са крайно десните,

„Възраждане“, а моите колеги досега говориха за ПП“, коментира бившият премиер.

Той призова партиите да внимават с езика помежду си и да не се водят от „злобата и омразата“. И даде пример защо това е проблем – когато направили „сглобката“ с ПП-ДБ, другите им се подигравали и им припомняли

как преди са говорили зле едни за други.

А на Добрич Борисов обеща нещо съвсем конкретно – да им направи кино. Оказва се, че макар и областен град, кино няма. „Колко да е скъпо – 2-3-5 милиона“, пошегува се Борисов.

„Има два типа хора – такива, които вършат работа, и такива, които се хвалят. Хора от първата категория има само в ГЕРБ“, заяви Сачева.

„Обикалям отново почти месец населените места

в областта от най-малките села до градовете и чувам ясно какви са вашите желания – по-добри пътища и училища, достъпно и качествено здравеопазване, повече възможности за спорт и култура, за инвестиции и работа“, разказа Сачева.

Тя посочи, че по данни на Националния статистически институт за последната година са били

построени едва 26 км пътища в цялата страна,

Бившият здравен министър и водач на листата във Велико Търново проф. Костадин Ангелов обясни, че ГЕРБ разработва план за мобилни медицински екипи, които да обикалят по населените места, където няма здравно заведение, както и че са за развиването на телемедицината в България.

Той разказа как през 2021 г. по време на свое

посещение в болницата в Добрич са му се оплакали, че няма млади лекари, а в момента 43 от общо 125 в областта са именно млади хора. Скоро в подкрепление ще дойде и първият випуск на филиала за медицински сестри към Медицинския университет в Бургас. Той ще отвори врати през 2025 г.

Първият випуск ще е от 20 души.

27 млрд. лева европейски пари са влезли в България по време на управлението на ГЕРБ от 2009 до 2021 г., посочи Андрей Новаков и добави: „ГЕРБ е синоним на развой и прогрес“.

„Ние от ЕНП сме единствените,

които говорят за медицинските сестри. Искаме те да имат такава подкрепа, че да остават в своя град, в своя регион, в своята държава“, каза Мария Габриел. Тя обърна внимание, че в летния театър има и множество млади хора, и ги увери, че партията ще работи и за дигитализацията, иновациите и всички неща, които интересуват младите хора.

Ето и пълната листа:

101 Деница Сачева

102 Йордан Йорданов

103 Димитър Димитров от СДС

104 Гергана Димитрова – хореограф

105 Живко Желев – финансист

106 Иво Пенчев

107 Венета Димитрова

108 Илиян Станоев – адвокат

109 Павел Градинаров – учител

110 Мирослава Василева-Малева – учител

- реклама -