Борисов: България купува 20% от акциите на газовия терминал в Гърция

България ще закупи 20% от акциите на газовия терминал за втечнен газ в Александруполис. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

„Диверсификацията не е само на думи. Показахме, че България е стратегически газов хъб на Балканите“, категоричен е Борисов и посочи,че за миналата година сме ползвали 400 млн.кубически метра втечнен газ от Гърция, а само за януари са договорени около 100 млн. куб.м синьо гориво.

Министър-председателят съобщи, че в края на януари българска делегация, начело с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ще замине за Гърция, за да договори по-изгодни цени на втечнения газ за българската икономика и индустрия.

Борисов още веднъж подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на Турски поток, а разширение на българската газоразпределителна мрежа.

Премиерът подчерта, че разговорите в областта на енергийната сигурност са били откровени и честни с президента на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път го е изслушал и не е декларирал предварително написани листчета. На срещата в Белия дом ясно е заявено, че България защитава своя интерес с изграждането на стратегическия газов хъб и по този начин се в върнала на газовата карта в региона.

Пред американския посланик Борисов отново напомни за стратегическата сделка по закупуването на самолета „Ф16-Блок 70“, за ролята на България по пътя на присъединяването на Северна Македония в НАТО и ЕС, както и за сигурността в Западните Балкани.

- реклама -