Бойко Борисов, ГЕРБ, Стойчо Кацаров, мерки, коронавирус, криза

Борисов: Българите умират не от коронавирус, а от хаоса на кризата, от мерките на Стойчо Кацаров

„Българите умират не от коронавирус, а от хаоса на кризата, от мерките на Стойчо Кацаров. От месеци предупреждаваме, а кризата се използва за пиар“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция в централата на партията.

Той отправи редица критики към новите мерки срещу коронавируса, залегнали в заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров:

„От вторник за четвъртък са им мерките. Ако не е тъжно, е ужасно смешно. Возим се заедно в рейса, а после ни искат сертификати. Или там където пише „вход“ или „изход“ трябва да се назначи портиер, който да проверява сертификатите. На всеки вход трябва да има портиер.

Тези хора имат ли право да проверят личните си данни. Тези, които нямат телефон или имат друг телефон, как ще се обозначават? Или дамата ще влезе, а кавалерът ще остане пред ресторанта. Норвегия слага вече трета ваксина от тези, които продадохме. Заради това в самолетите няма да носят и маски“, заяви той.

Експремиерът показа снимка на служебният здравен министър Стойчо Кацаров и цитира негови думи от тази сутрин.

„Е тоя човек. „Мои близки ме търсят лично да им намеря легла. Намерил съм им, защото още има легла.“ Дай си телефона. Ако нашите близки искат. Нас ни търсят за погребения и за гробищните паркове. Как може да каже: „Моите близки имат легла“. Ама той нали лежа в „Пирогов“, на него му е познато“, категоричен беше Борисов.

Цитира и думи на президента Румен Радев от миналата година и направи съпоставка със ситуацията сега:

„Мерките са пожарни и закъснели. Използването на кризата с тях води до загуба на човешки животи. Румен Радев, 27.11.2020 година. Точно за днешния ден се изказва“, каза председателят на ГЕРБ.

Разкритикува и действията на правителството и Румен Радев в други сфери:

„Какво направи той? Нищо. Къде са ви 600-те инвеститори? Нищо. Има спад на чуждестранните инвестиции. Той набеди Байдън, Меркел, Путин, че се имунизирали публично. Да, хората искат да видят, че нито се чипират лидерите“, каза той.

Той припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън се ваксинира три пъти публично.

„На тази енергийна маса, аз щях да запитам сегашния премиер и министърът на енергетиката, защо сега когато токът беше 104 лв, допуснаха да отиде на близо 700? Въглищата какви са? Внос? Не, български“, обясни Борисов.

А в коментар за кризата с кораба „Вера Су“ заяви:

„30 дена операцията за „Вера Су“ тече в пълен ход. Кашата ли ще вадят? Тя изтича. Много полезно е за водораслите, може и бурени да тръгнат, което е хубаво за туризма. Но операцията тече в ход, да не мисли някой, че 30 дни бездействат“, каза Борисов.

Настоя и за значителни компенсации за бизнеса и гражданите заради високите цени на тока:

„Те откраднаха парите, ама как ще се върнат, за да се спаси бизнесът? Хубаво е, че българските граждани са гарантирани до 1 януари. След 1 януари ще я затваряте ли тая държава? Като сложиш зелен сертификат къде е мярката 60/40? Нов заем искали да теглят, още половин милиард. Всичко зависи и само в името за благото на човека, а неговото име е Румен Радев. Важно е да спечели изборите. После ще хвърли вината на партиите и министрите. „

- реклама -